Miza alegerilor o reprezintă asigurarea unei majorităţi care să susţină programul cu care preşedintele Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidenţiale de luna trecută.

Francezii din fostele colonii, din insulele din Atlantic, Caraibe şi America Latină, precum şi cei care trăiesc în străinătate au inceput să voteze. Rezultatele întregistrate acolo vor fi însă comunicate tot mâine seară, la ora 20:00, după ce procesul electoral se va fi încheiat şi în Franţa continentală.
În toată ţara se fac pregătiri pentru asigurarea securităţii scrutinului de mâine, care se desfăşoară, ca şi alegerile prezidenţiale, sub restricţiile stării de urgenţă impuse în Franţa după atentatele teroriste din 13 noiembrie 2015. Zeci de mii de poliţişti şi jandarmi vor patrula pe străzi şi în special în apropierea secţiilor de votare, care vor fi supravegheate video, de teama unor încercări de atentate.
Pentru a face ce şi-a propus, preşedintele Emmanuel Macron are nevoie de o majoritate solidă în parlament, pe care este foarte posibil să o obţină, mâine.
Săptămâna trecută, în primul tur, majoritatea candidaţilor trimişi în alegeri de partidul creat de el în urmă cu un an s-au calificat în finală, iar sondajele îi dau câştigători în aproape 400 din cele 577 de circumscripţii. De aceea, vedeta scrutinului de mâine nu va fi câştigătorul, ci cota absenteismului.
Simpatizanţii partidelor de stânga şi ai Frontului Naţional, extremă dreaptă, ai căror candidaţi au fost eliminaţi în mare parte duminica trecută sunt demobilizaţi şi nu intenţionează să voteze.
Sondajele anunţă că peste 53% dintre francezi nu-şi vor exercita mâine dreptul de vot. RRA