Ungaria nu va ceda în fața șantajului făcut de CE

Polonia, Ungaria şi Cehia ar putea fi sancţionate de Uniunea Europeană pentru că nu au primit refugiaţi, conform cotelor stabilite la nivel european. O decizie în acest sens este aştepată astăzi de la reuniunea săptămânală a comisarilor europeni.

Autorităţile ungare au reacţionat imediat la perspectiva unei proceduri de infrigement cu care s-ar putea confrunta.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat astăzi că intenţia Comisiei Europene de a declanşa proceduri de infringement împotriva statelor care refuză să primească refugiaţi în baza sistemului de cote obligatorii reprezintă un şantaj şi o atitudine neeuropeană.

Peter Szijjarto a afirmat că executivul comunitar nu poate lua statelor membre dreptul de a decide singure pe cine să primească şi cu cine să convieţuiască cetăţenii acestora.

Ministrul ungar de externe a precizat că Guvernul de la Budapesta nu va ceda în faţa şantajului Comisiei Europene şi nu va permite nimănui să pătrundă ilegal pe teritoriul Ungariei.

Confruntate cu afluxul fără precedent al solicitanţilor de azil, sosiţi clandestin în special în Italia şi Grecia, în timpul crizei migratoare din 2015, ţările europene au decis să împartă între ele 160.000 de refugiaţi până în septembrie anul acesta.

Cele mai multe nu au respectat cotele stabilite, astfel că până în acest moment, doar 20.000 de migranţi au fost transferaţi. Sunt ţări care au refuzat categoric să respecte deciziile şi nu au preluat nici un migrant. RRA

Cele mai citite

Related Articles