Alegeri cu miză mare, astăzi, în Franţa!

Alegeri cu miză mare, astăzi, în Franţa! După ce, în urmă cu o lună, francezii şi-au ales un nou preşedinte, astăzi, în scrutinul legislativ, se aşteaptă ca alegătorii să-i confere lui Emmanuel Macron şi majoritatea de care are nevoie, în Adunarea Naţională, pentru a-şi putea pune în aplicare programul.

 Peste 45 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne, în această duminică, pentru a-i alege pe cei 577 de deputaţi ai Adunării Naţionale. Aproape 8000 de candidaţi s-au înscris pe liste. Alegerea este uninominală, nu pe liste de partid, şi are loc în două tururi de scrutin: primul se desfăşoară astăzi, iar cel de-al doilea va avea loc peste o săptămână şi la el vor putea participa în fiecare circumscripţie electorală candidaţii care au obţinut la primul tur un număr de voturi care depăşeşte 12,5% din totalul alegătorilor înscrişi.

Peste un milion de francezi, cei care trăiesc în străinătate, au votat deja, iar în 10 din cele 11 circumscripţii pentru francezii din străinătate pe primul loc s-au situat candidaţii formaţiunii preşedintelui Emmanuel Macron ‘La République en Marche’/’Republica în Mişcare’.

De altfel, sondajele de opinie arată că ‘Republica în Mişcare’, creditată cu peste 31% din intenţiile de voţ ar putea avea în final în jur de 400 de deputaţi, adică mult peste majoritatea absolută, pe locul al doilea urmând a se situa formaţiunea de dreapta Republicanii.

Sursă: Rador

De același autor

Related Articles