Români la Roland Garros, cele mai bune performanțe

184

Minunaţ, admirabil, superb …cam aşa am cataloga evoluţia din această perioadă a Simonei Halep.

Halep s-a calificat ieri în semifinalele turneului francez, Roland Garros, după un meci dramatic cu Elina Svitolina. Condusă cu 6-3 şi 5-1, românca a revenit incredibil, a câştigat setul secund la tie-break şi a închis meciul cu 6-0 în decisiv.

Și reşiţenii urmăresc cu atenţie evoluţia Simonei Halep şi mulţi dintre ei trăiesc fiecare minge alături de sportiva noastră.

”Vreau să creștem în ochii europenilor datorită Simonei, pentru că a reușit încă o performanță la nivel mondial. Sperăm ca și astăzi să ne facă bucuroși, să o învingă pe Karolina Pliskova.

Am urmărit meciul, am observat un plus mental la Simona, nu atât fizic. Sperăm să vină și titlul pentru ea. Atunci pot să spun că este cea mai bună tenismenă româncă din toate  timpurile!

Este incredibil cum și-a revenit, setul trei a fost un adevărat tur de forță, care a cimentat victoria!  Sunt foarte mândru că ne reprezintă țara și ne face o mare onoare!”

O analiză asupra evoluţiei Simonei Halep a făcut şi antrenorul de tenis de câmp, David Radu de la CSM Reşiţa:

”În primul rând rezultatele se datorează unei mari încrederi pe care o are Simona Halep și pe care și-a caștigat-o datorită turneelor anterioare. În tenis principalii factori care contează sunt încrederea și mentalul. Legat de partida din această seară, cred că 90% contează mentalul, restul este partea fizică. Se poate reveni de la orice scor și Simona a demonstrat că poate face acest lucru.”

În penultimul act al competiţiei franceze, Halep o va întâlni pe Karolina Pliskova, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 2. Semifinala se va juca azi, nu mai devreme de ora 18:00.

Istoria titlurilor romanesti in Grand Slam a început în anul 1970.

Ilie Năstase câștiga atunci alături de Ion Țiriac titlul la dublu împotriva perechii Arthur Ashe /Charlie Pasarell iar  la simplu in 1973 impotriva sarbului Nikola Pilic’. De asemenea mai are în palmares o finală la simplu în 1971 pierdută la Jan Kodeš și încă una la simplu alături de Jimmy Connors pierdută la John Newcombe /Tom Okker în 1973.

 

 

 

Florenţa Mihai a fost prima dintre cele 3 românce care face finala la Roland Garros in anul 1977 când pierde la sârboaica Mima Jaušovec.

 

 

 

 

Virgina Ruzici se încoronează campioană un an mai târziu, răzbunand-o pe Florența Mihai în partida din finala câștigată împotriva aceleiași sârbaoaice Mima Jaušovec. 2 ani mai târziu, actualul manager al Simonei Halep face din nou finala însă este învinsă de Chris Evert.

 

 

 

Ruxandra Dragomir este prima româncă după 1980 care reușește o performanță excelentă la Paris. Ruxandra reușește să ajungă până în sferturi de finală, fără să piardă vre-un seţ însă se vede înfrântă în sfertul de finală din 1997 de Iva Majoli.

 

 

 

Un tânăr și ambițios Adrian Voinea îl invinge în 1995 pe Boris Becker în turul 3 însă se inclină în sferturi la Michael Chang.

 

 

Andrei Pavel zis „Cneazul” reușește un meci fabulos în optimi cu Tommy Haaş însă este depășit după extenuantul meci cu germanul, în sfert de finală în 2002 de Alex Corretja.

 

 

 

Victor Hănescu în 2005 îl bate  pe fostul câștigător de Masters, David Nalbadian însă pierde în fața lui Federer, în minim de seturi în sferturi.

 

 

Sorana Cîrstea. În 2009 trece pe rand de Alize Corneţ, Caro Wozniacki și de Jelena Jankovic după o partidă extraordinară cu 9-7 în setul decisiv. Drumul ei se oprește în fața Samanthei Stosur în semifinale.

 

 

 

Horia Tecău și Florin Mergea. Ambii au făcut semifinale, Florin în 2014 alături de Marin Draganja și pierd la Granollers și Marc Lopez în timp ce anul următor Horia alături de Jules pierd la frații Bryan în 3 seturi .

 

foto: superpont.ro