Peste 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea cetății Făgărașului

Un nou contract de finanțare cu fonduri europene a fost semnat astăzi de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului, județul Brașov.
Proiectul vizează restaurarea, consolidarea, amenajarea și refuncționalizarea unor spații existente, din incinta cetății, prin reconstituirea, respectiv refacerea acestora.
Valoarea totală a investiției este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de minister este de 21.369.616,594 de lei  (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Proiectul este unul foarte așteptat de autoritățile locale și de turiști, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovedește încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziție reprezintă o sursă de finanțare extrem de prețioasă pentru conservarea patrimoniului cultural și pentru valorificarea acestuia“, a menționat Sevil Shhaideh, subliniind că România și-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.
Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni, iar, după intervenția asupra obiectivului, se estimează că numărul vizitatorilor va crește de la 75.540 la 100.711.

* * *

În Programul de Guvernare sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:
–    3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construcția/modernizarea și extinderea spațiului de producție și servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii;
–    peste 100.000 gospodării reabilitate termic;
–    peste 45 monumente istorice reabilitate;
–    3 spitale regionale nou construite;
–    122.000 de elevi, studenți care vor beneficia de infrastructura educațională modernizată;
–    peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;
–    2.100 km de drumuri județene modernizate pentru 1 milion de cetățeni;
–    280 de ambulatorii și 35 de unități de primiri urgențe reabilitate, modernizate sau extinse;
–    peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construcția, reabilitarea,  modernizarea, extinderea, dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.

Cele mai citite

Related Articles