Din cauza fumatului, numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creştere în Timiş!

Din cauza fumatului, dar şi a poluării, numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creştere, în Timiş. Medicii de la Spitalul Judeţean cheamă populaţia fumătoare la control şi anunţă că această unitate spitalicească este printre puţinele care oferă medicamente gratuite pentru cei care doresc să renunţe la fumat.

 Medicii de la Cabinetul de Pneumologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara fac apel la timişorenii fumători cu state vechi să vină la control pentru depistarea în faze timpurii a afecţiunilor pulmonare, dar şi pentru a fi incluşi în programe în care pot beneficia de medicamente gratuite foarte eficiente pentru combaterea fumatului.

Numărul de cancere pulmonare a crescut pe plan local, iar în majoritatea cazurilor este vorba despre persoane care fumează sau au fumat. Sigur că la această creştere contribuie şi stresul, şi radiaţiile, şi poluarea, dar factorul determinat rămâne fumatul. Din păcate, am avut destule cazuri în care persoane cu cancer pulmonar s-au prezentat la medic târziu, în faze terminale. Am avut şi bolnavi care au fost testaţi cu aparatură de specialitate şi s-au descoperit afecţiuni în stadiile 1 şi 2 de evoluţie, când s-a putut face tratament în mod adecvat, cu o evoluţie bună”, ne-a declarat Simona-Orieta Măceşanu, medic primar pneumolog.

Timişul rămâne unul dintre judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de cancer, raportată la zona de vest, dar şi nivel naţional. Aici apar anual peste 2.200 de cazuri noi de cancer, incidenţa anuală fiind de 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

Tot în Timiş se înregistrează cea mai mare prevalenţă a cancerului din zona de vest – 25 la mia de locuitori, faţă de 24, în Caraş-Severin, 23, în Arad sau 17, în Hunedoara. De asemenea, Timişul este pe locul doi în regiunea Vest ca mortalitate cauzată de cancer. Aradul e primul loc, cu 245 de decese la 100.000 de locuitori, urmat de Timiş, cu 240 de decese la 100.000 de locuitori, Caraş-Severin, cu 239 de decese, şi Hunedoara, cu 218 decese.

Sursă: Timpolis

De același autor

Related Articles