În fiecare zi, unui copil din patru i se fură copilăria. În Caraş-Severin copiii aduc pe lume…copii!

În fiecare zi, unui copil din patru i se fură copilăria!

De 1 iunie medici ginecologi trag un semnal de alarmă. Judeţul Caraş-Severin se confruntă cu un fenomen care ia amploare în ultimii ani. Este vorba despre mamele minore care aduc mult prea devreme pe lume copii.

Cea mai tânără mămică înregistrată la maternitatea Spitalului Judeţean din Reşiţa a avut doar 12 ani, iar altele la 14 ani aduc pe lume al doilea copil.  În plus cele mai multe sarcini nu sunt monitorizate, iar viaţa minorelor este pusă în pericol, atrage atenţia medicul ginecolog Iosif Bădescu.

Tinerele mămici beneficiază de consiliere psihologică şi sunt luate în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. Majoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate.

Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite. Comunitatea ar trebui să aibă un rol important în această educaţie, pornind de la şcoală şi până la medicul de familie. Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

Organizaţia Salvaţi Copii a lansat astăzi raportul copilăriei furate. Conform acestuia 700 de milioane de minori şi-au sfârşit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violenţa extremă şi conflicte la căsătoriile şi sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă, sănătatea precară şi lipsa accesului la educaţie. În Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 şi 17 ani.

Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru protecţia acestor copii.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles