Au jurat credință țării

104

Zeci de cadre militare în rezervă şi retragere, care au jurat credință țării, s-au întâlnit în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin pentru a sărbători ziua rezervistului militar.

După intonarea Imnului de stat şi păstrarea unui moment de reculegere în cinstea celor care au pierit, a început ceremonia propriu-zisă, în prezenţa celor omagiaţi, dar şi a invitaţiilor din instituţiile statului.

„Salvez Patria!” a fost răspunsul militarilor atunci când au primit o diplomă aniversară din partea Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. Generalul de brigadă, în retragere, Vasile Cocoşilă, preşedintele filialei Caraş-Severin a vorbit despre importanţa acestei zile:

„Suntem din ce în ce mai puţini. Dispar tot mai mulţi pe cale naturală, dar cu cei care mai sunt, ţinem ca în fiecare an să ne sărbătorim ziua rezervistului militar”.

Militarilor aflaţi în rezervă le-au fost adresate urări din partea autorităţilor, printre care s-a numărat şi prefectul Florenţa Albu:

„Nimic nu-i mai de cinste decât să-ţi porţi în suflet patria şi să faci sacrificii pentru ţară. Dumneavoastră celor care aţi ales să vă dedicaţi patriei, vă transmit sentimentele cele mai calde de respect şi recunoştinţă”.

Un moment special a fost oferit de colonelul în retragere Iancu Almăjan, care a prezentat câteva poeme cu iz patriotic, creaţii personale, recitate în grai bănăţean. Una dintre ele este: Am jurat credinţă ţării!

Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr.467/12.05.2010, ca o expresie a respectului de care trebuie să se bucure cei care au muncit într-o instituţie prestigioasă, aşa cum este Armata României şi ca o apreciere a autorităţilor societăţii române faţă de rezerviştii care şi-au servit cu devotament şi onoare ţara.

Rezerviştii proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale sunt reuniţi, la nivel naţional, în Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, care este continuatoarea nobilelor tradiţii ale structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere atestate legal din 1925, iar deviza asociaţiei este: ,,PATRIE, ONOARE,,DEMNITATE’’.

(Sebastian Dragomir)