[FOTO] Colectarea selectivă a deşeurilor, un vis frumos pentru reşiţeni

221

Au trecut aproape 3 luni de la punerea în aplicare a sistemului de colectare selectivă a gunoaielor, în Reşiţa. Cu toate acestea, mentalitatea oamenilor este greu de schimbat. Pe lângă faptul că deşeurile se aruncă la întâmplare, (aşa cum se poate vedea în imaginile de mai jos) a apărut şi problema PET-urilor sau a „sticlelor din plastic”, cum sunt ele impropriu denumite.

Sticla de plastic a apărut la începutul anilor 70. Producători mari de răcoritoare au început să-și îmbutelieze produsele și la PET, iar exemplul lor avea să fie urmat apoi de întreaga industrie a băuturilor și de sectorul alimentar, în special de producătorii de uleiuri și lactate. Tendința a fost importată rapid după 1990 și în România. Lucru bun este că aceste PET-uri pot fi reciclate, dar trebuie să ştim cum să o facem corect. Se pare, că nici acum, după 25 de ani, reşiţenii nu ştiu să facă diferenţa între PET şi sticlă, spune şeful Poliţiei locale, Alexandru Ciati:

„Unii dintre cetăţeni nu fac diferenţa între sticlă şi plastic, folosind acele recipiente pe care scrie sticlă şi, în care introduc ambalajele din plastic. Îi rugăm pe locuitorii municipiului Reşiţa să se conformeze şi să arunce sticlă (geamuri, borcane, oglinzi, sticluţe de parfum) doar în containerele pentru sticlă. PET-urile se aruncă în containerele pentru plastic şi metal”.

Un comunicat în acest sens, vine şi din partea Primăriei:

„La punctele de colectare a deșeurilor menajere de la populație, amplasate pe domeniul public al municipiului Reșița, au fost amplasate suplimentar câte trei containere, inscripționate corespunzător, destinate următoarelor tipuri de deșeuri reciclabile: hârtie și carton (culoare albastră), plastic și metal (culoare galbenă) și sticlă (culoare verde). Rugăm cetățenii municipiului să respecte legislația în vigoare privind colectarea deșeurilor și să nu depoziteze în aceste containere decât strict deșeurile pentru care au fost destinate și nu alte tipuri de deșeuri. Menționăm că în containerele de culoare verde vor fi depozitate doar deșeurile din sticlă, iar recipientele din plastic (PET-uri) vor fi depozitate doar în containerele de culoare galbenă”.

Pentru că lucrurile sunt amestecate, colectarea selectivă a deşeurilor este dificilă sau chiar imposibilă. De vină sunt oamenii şi o recunosc chiar ei:

„Aruncă aşa cum le vine. Oamenii ştiu care-i sticlă şi care-i plastic, dar nu bagă în seamă. Aruncă acolo la grămadă”.

„Din neatenţie şi din nepăsare. Aceasta este educaţia în România. Du-te în alte ţări să vezi că dacă ai aruncat o hârtie pe jos, te-a luat de mână şi faci o lună de zile curăţenie în oraş. Aşa ar trebui şi aici să se facă”.

Mai trebuie spus că sticlele de plastic, canistrele și bidoanele din plastic nu se descompun niciodată sau cel puțin, unele componente din ele.

(Sebastian Dragomir)