Agenda G7: terorismul, schimbările climatice, imigraţia şi comerţul mondial

Problema nord-coreeană va fi rezolvată la un moment dat, a declarat, astăzi, la Taormina, în Sicilia, preşedintele american Donald Trump.

Afirmaţia a fost făcută la o întâlnire cu premierul japonez Shinzo- Abe, care a avut loc înainte de începerea summitului liderilor din G7, Grupul principalelor state industrializate ale lumii. Reuniunea din Sicilia, care va dura două zile, va fi prima de acest fel la care participă preşedintele Donald Trump.

Patru sunt temele principale în agenda de lucru de astăzi a liderilor G7: terorismul, schimbările climatice, imigraţia, comerţul internaţional.

Lupta contra terorismului intervine în discuţie mai ales după atentatul de la Manchester. Donald Trump intenţionează să anunţe decizia sa faţă de Acordul de la Paris din 2015. El a anunţat deja că doreşte să se retragă din acest acord chiar la reîntoarcerea sa la Washington.

Preşedintele american nu pare să fie de acord cu ceilalţi şase lideri nici în privinţa politicilor referitoare la imigranţi, ceea ce, de altfel, s-a văzut şi în timpul vizitei din jurul prânzului din centrul oraşului, unde Trump se plimba singur, iar ceilalţi şase împreună.

Înainte de fotografia de grup de la deschiderea oficială a summitului, liderul de la Casa Albă a avut o întâlnire bilaterală cu primul ministru japonez, Shinzo- Abe, singura acceptată de Trump, în vreme ce noul preşedinte francez, Emmanuel Macron, i-a promis primului ministru britanic, Theresa May, că se va implica în lupta contra terorismului internaţional şi că, mai mulţ vor implementa această cooperare la nivel european. RRA

De același autor

Related Articles