Muntele s-a cutremurat pe Valea Cernei!

478

Echipele Salvamont ale judeţelor Caraş-Severin şi Gorj au participat astăzi la un exerciţiu comun de salvare a unor victime surprinse de producerea unui cutremur în zona Băile Herculane, una dintre victime rămânând izolată pe malul Cernei, pentru salvarea căreia s-au folosit două instrumente unice în ţara noastră, iar celelalte două victime au rămas prinse în peretele de stâncă de lângă Hotelul Roman! De asemenea, doi turişti au fost surpinşi de cutremur în zona Izvorului Munk, potecile de acces spre staţiune fiind afectate grav de mişcarea seismică!

Salvamontiştii gorjeni au acţionat pentru scoaterea victimei din abruptul malului râului Cerna, care a fost adusă în condiţii de siguranţă la drumul spre Uzina Electrică.

“Băieţii au acţionat foarte repede, au acţionat foarte bine!… Ţinând cont că se anunţa o viitură, mi-a fost puţin teamă! M-am răsturnat cu barca mai sus şi am venit plutind pe apă, iar colegii mei au solicitat ajutorul celor de la Salvamont!”, ne-a declarat victima.

Acţiunea nu a fost una chiar uşoară, ne-a mărturisit un membru al echipei de salvare :

“Operaţiunea a fost destul de dificilă, având în vedere că distanţa din drum până în malul apei era destul de mare, panta destul de abruptă… Am acţionat cu un dispozitiv specific salvărilor montane, am folosit un tripod pentru salvarea din abrupt… Ca şi situaţii reale, nu am putea să le comparăm, pentru că diferă în funcţie de zonă, de vreme… niciodată nu e la fel la un accident!”

Acţiunea a fost coordonată de Sabin Cornoiu – şeful Salvamont Gorj şi, totodată, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România :

“Eu zic că acţiunea a decurs foarte bine, au acţionat două echipe, fiecare eechipă a avut câte un coordonator de acţiune. Am încercat să facem o salvare inedită, să folosim două instrumente care în acest moment sunt unice în România : lansatorul de coarde şi placa de salvare din torente! Am efectuat extragerea unei persoane din zona de abrupţ persoană recuperată din apă, cu ajutorul unui trepied şi a unui troliu şi încercăm să arătăm care este rapiditatea cu care se poate interveni atunci când echipele sunt echipate foarte bine! Este o dorinţă a tuturor salvatorilor de a lua cu ei echipamente foarte bune, pentru că acestea măresc automat şansa de supravieţuire a victimelor! Eu zic că iniţiativa gazdelor e foarte bună , asta dovedeşte că pe o rază de 60-70-80 km se poate apela şi la structuri de sprijin, putem lucra împreună, avem aceleaşi sisteme de intervenţie, avem acelaşi echipamenţ aceeaşi pregătire, nu vedem de ce în situaţii reale să nu ne putem ajuta, să intervenim împreună!”

Sarcina jandarmilor a fost de a recupera turiştii rătăciţi în zona Izvorului Munk, ne spune Marius Săndulescu – purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin :

“Jandarmeria Caraş-Severin a participat la exerciţiul de amploare desfăşurat în Băile Herculane cu efective atât din cadrul postului de jandarmi Crivaia, oameni specializaţi pentru desfăşurarea activităţilor în zona montană, cât şi cu efective din cadrul postului din Băile Herculane. Am fost solicitaţi să intervenim pentru a aduce două persoane care au rămas rătăcite în zona Izvorului Munk. Ţinând cont că oi nu cunoaştem foarte bine această zonă, ne bucură faptul că am participat la acest exerciţiu, pentru a scurta timpii de reacţie atunci când situaţia o impune să ne deplasăm în această zonă…, dar cu materialele pe care le avem la noi, cu GPS-ul şi cu hărţile pe care le-am studiaţ am ajuns în timp util în zona unde persoanele erau rătăcite!”

Mai dificilă a fost misiunea salvamontiştilor care au trebuit să coboare victimele rămase în peretele de stâncă, mai ales că ploaia nu a contenit să cadă pe toată durata intervenţiilor. Prima a fost adusă victima accidentată mai grav şi pentru care a fost necesară targa. La sosirea la sol, victima ne-a declarat :

“Pe perete a fost dificil până au venit salvamontiştii să mă recupereze, dar acţiunea a fost desfăşurată foarte bine, foarte în siguranţă, foarte profesionist! Să ştiţi că a fost foarte grea aşteptarea din cauza şocului psihic pe care l-am avuţ nu ştiam când ajunge… dacă ajunge cineva la mine, dar băieţii s-au descurcat foarte rapid, foarte punctual, foarte bine şi chiar sunt nişte profesionişti adevăraţi!… Am ieşit la relaxare… la căţăraţ cum fac de obicei şi m-a surpins pe stâncă… se întâmplă, nu am ştiut… dacă era ceva premeditat vă daţi seama că nu mă căţăram… a fost o chestie spontană şi s-a întâmplat!”

Coborârea celei de-a doua victime a fost o simplă formalitate pentru Bruno Adamcsek, un salvamontist cu foarte multă experienţă şi pentru care muntele este o casă adevărată!

Coordonatorul acestei acţiuni a fost Valentin Balaban – şeful Salvamont Caraş-Severin :

“Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, am coborât două victime, una în stare gravă pe care am coborât-o pe targă, cealaltă în stare mai bună… la toate a fost nevoie numai de triunghiul de salvare. Eu consider că exerciţiul a decurs foarte bine, cu o viteză de executare a extragerii corespunzătoare, pentru că nu se poate nici risca, nici lucrat prea repede… De asemenea, vrem să le mulţumim colegilor de la Gorj, care au răspuns invitaţiei mele şi au făcut în paralel o salvare din râpă, de joş de la malul Cernei, aşa că s-au putut vedea cele două metode de salvare, una prin ridicare, cealaltă prin coborâre… Şi celelalte structuri care au asistaţ au văzut cu această ocazie în ce constă activitatea salvatorilor montani!”

Paul-Sever SMADU