[FOTO] Alertă la Liceul Hercules din Băile Herculane!

1358

Liceul Hercules din Băile Herculane a fost astăzi în stare de alarmă, după producerea unui cutremur, urmat de incendiu, care a pus în pericol sănătatea elevilor.

Acţiunea se înscrie în cadrul exerciţiului de cooperare organizate de ISU SEMENIC CARAŞ-SEVERIN, în care au fost implicate toate forţele cu atribuţii în gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui cutremur în zona Băile Herculane, exerciţiu care s-a desfăşurat pe mai multe situaţii operative speciale.

“La Liceul HERCULES avem o evacuare în caz de cutremur, după ce mişcarea seismică a trecuţ urmată de producerea unor ate riscuri subsecvente şi este vorba de un incendiu care pune în pericol mai mulţi elevi şi profesori din liceu, necesitând evacuarea lor şi acordarea primului ajutor”, ne-a precizat mr. Daniel Dogaru – împuternicit şef centru operaţional în cadru ISU SEMENIC.

Primele victime au fost găsite la etajul I al clădirii liceului, unde se semnala foarte fum, una dintre eleve fiind scoasă pe braţe din sala de clasă :

“Mă simt bine acum, dar e foarte mult fum… şi am rămas în urmă în clasă… Acum sunt în siguranţă cu asistenţa medicală!” Victima a fost transportată la ambulanţa care aştepta în faţa liceului şi unde era medicul de la urgenţă : “Victimele sunt intoxicate cu fum, dar acum sunt în stare stabilă… Intervenţia a fost relativ dificilă, mult fum, clădirea a fost afectată, a căzut tencuiala… acum totul e sub control! De aici, victimele vor fi transportate la celmai apropiat spital, la Orşova!”.

Pompierii s-au aflat la datorie, pregătiţi să intervină pentru limitarea dezastrului :

“Am fost anunţaţi prin sistemul naţional unic 112 despre producerea unui seism în localitatea Băile Herculane, probabil să fie afectat Liceul Herculeş cu posibile victime… Se pare că s-a produs un incendiu, am intervenit cu forţe şi mijloace pentru localizarea şi lichidarea incendiului, totdată pentru salvarea şi evacuarea victimelor. Au fost găsite la locul evenimentului 10 victime, acestea au fost evacuate din clădire, urmând să li se acorde îngrijiri medicale de către echipajele SAJ şi SMURD de la faţa locului. Intervenţia pompierlor decurge foarte bine, personalul intervenind în mod operativ pentru a duce la bun sfârşit sarcinile şi misiunile încredinţate!”, ne-a precizat mr. George Cozariu – prim adunct inspector şef ISU SEMENIC.

Elevii liceului, aflaţi la cursuri, au fost evacuaţi şi duşi la Sala de sport a liceului, sub coordonarea casdrelor didactice şi a directorului instituţiei – prof. Camelia Bariţ :

“Evacuarea s-a desfăşurat în condiţii normale, toţi elevii au fost îndrumaţi de cadrele didactice, ieşind pe căile de acces care sunt folosite la evacuare. Toţi elevii ştiu pe ce cale de acces să evacueze clădirea. La Sala de sport se face o prezentare a exerciţiului de evacuare!”.

În curtea liceului au fost amenajate două corturi de prim-ajutor pentru acordarea asistenţei medicale primară victimelor care continuă să fie evacuate din clădirea cuprinsă de inendiu.

“Am fost invitaţi şi noi la această simulare de cutremur, unde ne-am prezentat cu o parte din voluntarii Crucii Roşii să acordăm primul ajutor eventualelor victime din acest dezastru!”, ne-a declarat Alin Cica – directorul Crucii Roşii – Filiala Caraş-Severin. Între timp la cort este adusă şi o victimă : “Dureri, fracturi la gleznă, la picioare, mă ustură ochii de la fum!… Incendiul m-a prins la etajul doi, ultima clasă pe partea stângă… am încercat să plec de acolo, dar era uşa blocată şi abia am reuşit să ies la intervenţia echiapelor!”

După transportarea victimelor la spital şi lichidarea incendiului, a avut loc o scurtă şedinţă pentru prezentarea bilanţului acestei acţiuni :

“Scopul exerciţiului a fost asigurarea unui răspuns coordonat şi eficient a tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unui seism, având ca rezultate victime multiple. Exerciţiul s-a desfăşurat în condiţii normale, fiecare structură ducându-şi la bun sfârşit sarcinile şi misiunile încredinţate! Toate forţele şi mijloacele implicate în exerciţiu s-au încadrat în timpii operativi, reuşind totodată să ducă la bun sfârşit tot ce au avut de făcut fiecare. Au fost şi câteva mici sincope pe fiecare structură, urmând ca fiecare şef al structurii să ia măsurile necesare pentru a elimina aceste mici sincope!”, ne-a declarat mr. George Cozariu – comandantul intervenţiei.

Paul-Sever SMADU