Cancerul de col uterin, inamicul tăcut care duce la deces!

Radio România Reşiţa continuă campania de conştientizare privind cancerul de col uterin!

Medicul Carmen Ungurean, coordonatorul Programului naţional pentru depistarea activă şi precoce a cancerului de col uterin declară că în fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, însemnând 12 procente din totalul cazurilor diagnosticate anual în Uniunea Europeană. Peste 1.900 de femei din România mor, în fiecare an, din cauza cancerului de col uterin, mai multe decât în oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene”.

În Caraş-Severin doar anul trecut au fost înregistrate 62 de cazuri noi de cancer de col uterin, pe lângă cele 1.236 de cazuri avute în evidenţă. Din păcate cel puţin 20 de femei au pierdut lupta cu viaţa!

Simptomele cancerului de col uterin:

Din păcate simptomele nu sunt întotdeauna evidente şi este posibil să nu existe niciun semn de alarmă până când nu a ajuns la un stadiu avansat. Din această cauză este foarte importantă testarea periodică în vederea depistării anumitor leziuni potenţial canceroase şi efectuarea cel puţin o dată pe an a testului Papanicolau.

Orice sângerare care apare în oricare alt moment, alta decât cea din perioada menstruaţiei, este, de asemenea, considerată a fi anormalã.

Alte simptome ale cancerului de col uterin pot include:

-Durere în sau în jurul vaginului în timpul actului sexual;
-Secreţie vaginală cu miros neplăcut;
-Durere la momentul urinãrii.

În cazul în care cancerul se extinde de la nivelul colului uterin la ţesuturile şi organele adiacente, acesta poate declanşa multe alte simptome, incluzând:

-Constipaţie;
-Prezenţa sângelui în urină (hematuria);
-Pierderea controlului asupra vezicii urinare;
-Dureri osoase;
-Umflarea unuia dintre picioare;
-Umflarea unuia sau a ambilor rinichi, care se pot deforma în urma unei acumulări de urină şi care poate cauza dureri severe în regiunea laterală a spatelui;
-Pierderea apetitului;
-Scădere în greutate;
-Oboseală şi lipsa de energie.

Cancerul de col uterin este una dintre puţinele afecţiuni cauzate de infecţia cu HPV ce poate fi eficient controlată cu ajutorul screening-ului. Prin intermediul testului Babeş-Papaniocolau pot fi detectate foarte uşor şi fără nicio durere leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin, permiţând astfel tratarea cancerului în fază incipientă. În cazul în care rezultatul testării este negativ, este recomandat ca următorul test să fie făcut peste cel puţin 5 ani.

Nu mai aştepta intră şi tu în programul naţional de prevenţie a cancerului de col uterin, sănătatea ta e în mâinile tale!

Daiana Roşca

 

Cele mai citite

Related Articles