Chinezii nu se lasă. Sunt interesaţi de Caraș-Severin

349

Chinezii vor să investească în Banatul montan, anunţa în urmă cu 9 luni, preşedintele Sucursalei Caraș-Severin a Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Romania – China, Gheorghe Filipescu. Atunci au fost făcute primele prospecţiuni legate de posibilitatea de a fi realizate investiţii în Caraş-Severin. Mai mulţi oameni de afaceri chinezi au venit să testeze piaţa şi, se pare că au ajuns şi la nişte concluzii. Este posibil să le aflăm astăzi, când va veni în judeţ şi ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa XU Feihong.

Diplomatul chinez se va opri, joi, 25 mai, pentru început pe malul Bistrei şi va purta discuţii cu primarul Luca Mălăiescu şi cu reprezentanţii Combinatului Siderurgic din Oţelu Roşu.

La Reșița, chinezii vor vizita UCM, dar vor avea întrevederi şi cu oficialităţile locale şi judeţene. Sunt programate întâlniri oficiale cu prefectul Florența Albu, președintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu și cu primarul oraşului, Ioan Popa. Acestea se vor desfăşura la sediul Palatului Administrativ, urmând ca ambasadorul XU Feihong să susţină o conferinţă de presă la sediul Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Romania – China, Sucursala Caraș-Severin.

Încă de la numirea sa în funcţie, în februarie 2015, XU Feihong a menționat că prietenia dintre China și România este una tradițională, și chiar dacă țările se află la mare distanță, bariera geografică nu a afectat schimburile de sentimente prietenești între popoarele celor două țări. Cu mai mult de jumătate de secol înainte, în pofida situației internaționale schimbătoare, prietenia dintre China și România a devenit pe zi ce trece tot mai puternică, atemporală. Ambele părți au arătat mereu respect și ajutor reciproc. Intrate într-o nouă epocă, cooperările chino-române din toate domeniile se află în fața unor noi oportunități.

(Sebastian Dragomir)