Studenții și elevii seminariști de la instituțiile de învățământ teologic din Episcopia Caransebeșului au avut astăzi festivitățile de absolvire a studiilor.

Manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, de către un sobor de preoți și diaconi, format din profesori, masteranzi și studenți ai instituției de învățământ teologic caransebeșean, condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La sfânta slujbă au fost prezenți elevii și studenții teologi, conducerea celor două instituții de învățământ teologic, conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, dar și numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de către elevii și studenții teologi, dirijați de părintele profesor Gheorghe Tistu.

După slujirea Sfintei Liturghii, la Casa de Cultură „George Suru” din localitate s-a desfășurat Cursul festiv pentru promoția 2017. În deschidere Pr. lect. conf. dr. Daniel Alic, coordonatorul Secției de teologie din Caransebeș, a susținut prelegerea festivă, având ca temă „Biserica Ortodoxă Română din Banat în timpul regimului comunist totalitar.

          Chipuri de ierarhi și preoți”, în prezența Preasfințitului Lucian, profesorilor, masteranzilor, studenților teologi și a elevilor seminariști.

Au fost de asemenea, luări de cuvânt din partea reprezentanților anilor terminali, precum și din partea părinților îndrumători, diriginți și conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, reprezentată prin domnul prorector, conf. univ. dr. ing. Cristian Paul Chioncel. Preasfințitul Părinte Lucian a transmis în final elevilor și studenților un cuvânt de binecuvântare și de încurajare pentru responsabilitatea pe care o vor avea în mărturisirea cuvântului lui Dumnezeu de la catedră și de la amvon, precum și din postura de bun creștin.

Studenții absolvenți au „predat cheia” colegilor lor mai mici și au primit diplome, oferind la rându-le cadrelor didactice flori. Și elevii clasei a XI-a, au primit din partea colegilor care vor absolvi anul acesta cheia Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Această frumoasă și veche tradiție este și un gest simbolic prin care se face referire la continuitatea învățământului teologic pe meleaguri bănățene, continuitate neîntreruptă vreme de 150 de ani.

(Ada Botezan)