Obezitatea duce la diabet, atrag atenţia medicii specialişti din Caraş-Severin!

Obezitatea duce la diabet o confirmă şi medicii specialişti din Caraş-Severin care se confruntă în ultima perioadă cu tot mai multe cazuri în special în rândul copiilor. Astăzi de Ziua Europeană împotriva Obezităţii, doctorii trag un semnal de alarmă.

Pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat şi lipsa activităţii fizice regulate, în rândul copiilor, specialiştii estimează că până în 2.040, diabetul va deveni o problemă de sănătate mondială. Tot mai mulţi copii şi adolescenţi au diabet zaharat de tip 2, fără ca părinţii să-şi dea seama, iar alimentaţia nesănătoasă poate duce la această situaţie, explică medicul diabetolog, Caius Diaconescu.

În Uniunea Europeană avem peste 14 milioane de copii supraponderali şi obezi şi situaţie este sumbră, până în 2.040 numărul va creşte, practic 25% din copii cu vârsta sub 8 ani se vor confrunta cu această problemă şi vor avea diabet zaharat. Trebuie să vă spun că 90% dintre pacienţii care au avut probleme de greutate au dezvoltat mai târziu diabet. Ce vă pot comunica cu siguranţă este că săptămânal, la cabinet am câte un caz de diabet şi aici mă refer în special la tinerii care au un stil de viaţă  nesănătos. Avem nevoie de educaţie, copilul trebuie să înţeleagă de la o vârstă fragedă importanţa regimului alimentar. Acesta trebuie să aibă 3 mese principale şi 2 gustări şi să nu uităm de sport, orice fel de sport, acestea sunt ingredientele care ţin boala la distanţă”, a precizat medicul diabetolog Caius Diaconescu.

Obiceiurile alimentare sănătoase previn bolile. Parinţii recunosc că nu le este uşor să-şi ţină copii departe de tentaţiile culinare care daunează organismului.

Eu recunosc că fetiţa mea se confruntă cu o astfel de problemă şi chiar dacă acasă încerc să o supraveghez ca să mănânce sănătos nu pot sta cu ea 24 de ore din 24 şi sunt convinsă că atunci când merge în oraş cu prietenii mai calcă strâmb, este o adevărată luptă dar sper ca în timp să înţeleagă că noi toţi îi vrem binele. Ne dorim să fie un adult sănătos“!

Supraponderalitatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Din iunie 2013, Asociația Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală care poate fi tratata prin sport si un regim de viaţă sănătos.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles