Rujeola a mai făcut o victimă. Un bebeluş de 5 luni a decedat din cauza acestei boli!

Rujeola a mai făcut încă o victimă!

Un bebeluş de 5 luni, din judeţul Vaslui, care a fost diagnosticat cu rujeola în urmă cu o săptămână, a murit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.

Se pare că bebeluşul nu era vaccinat având în vedere că imunizarea împotriva acestei boli se făcea la 12 luni. După apariţia actualei epidemii de rujeolă în Romania, vârsta de vaccinare a fost redusă, iar imunizarea se face la noua luni. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declaraţ că numărul persoanelor decedate din cauza rujeolei a ajuns la 26.

Situaţia  a devint îngrijorătoare în vestul ţării. Aproape 3.000 de cazuri au fost confirmate cu rujeolă în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad. Asta înseamnă că mai bine de jumătate din îmbolnăvirile din România sunt în această parte a ţării, susţin reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Pe primele trei locuri în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor cu rujeolă sunt Timiş – 1.051 de cazuri, Caraş-Severin – 1.044 şi Arad – 880.

Cum se manifestă rujeola?

Perioada de incubaţie (intervalul de timp scurs între momentul infectării şi momentul apariţiei primelor simptome) durează între 7 şi 18 zile. În general, debutul bolii este brusc şi virulenţ cu febră ce poate depăşi uneori 39 C, la care se adăugă indispoziţia, inapentenţa, durerile de cap, iar la scurt timp şi semnele unei infecţii respiratorii, incluzând:

– secreţii nazale apoase, strănut;
– lăcrimarea abundentă, înroşirea ochilor;
– intoleranţă la lumină şi umflarea pleoapelor;
– dureri de gâţ răguşeală;
– înroşirea şi umflarea amigdalelor;
– tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productivă

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane!

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles