14 medicamente importante lipsesc de pe piaţă. Bolnavii de cancer sunt disperaţi!

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că lipsesc de pe piaţă la ora actuală între 10 şi 14 medicamente oncologice uzuale.

“Lipsesc între 10 şi 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei, deci medicamente uzuale care nu se mai justifică economic pentru producători a fi aduse, iar cele care se mai justifică pleacă la comerţul intra-comunitar”, a spus Cezar Irimia.

De asemenea, el a mai precizat că aceste medicamente lipsesc, deşi există obligativitate pentru producători de a le asigura pe piaţă încă un an.

“În continuare nu ne găsim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM că nu vor mai fi aduse pe piaţă. Noi ştim că obligativitatea celor care retrag de pe piaţă medicamente este să-l asigure pe piaţă un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se întâmplă. Aceste medicamente au dispărut încă dinainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decât să ne aprovizionăm din ţările vecine, de la cunoştinţele din piaţa europeană, iar cei care nu au aceste posibilităţi renunţă la tratament, renunţă la viaţă. Chiar dacă domnul ministru a promis că va rezolva problema ţin să îi amintesc — cancerul nu se tratează cu promisiuni!”, a mai afirmat presedintele FABC!

Sursă:formaremedicala.ro

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles