Ion Țiriac – 78 de ani. O viață desprinsă dintr-o serie de povești de succes

423

Ion Țiriac, cel mai bogat om din România, împlinește astăzi 78 de ani. Țiriac a fost sportiv profesionist, jucător de tenis de câmp și de hochei pe gheață, actualmente este un prosper om de afaceri, primul român miliardar în euro și tot primul român care a figurat în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume. Potrivit Forbes, Ion Țiriac are o avere de 1,18 miliarde de euro.

Născut pe 9 mai 1939, la Brașov, a fost căsătorit între 1963 și 1965 cu Erika Braedt, fostă jucătoare de handbal, dar cu care nu a avut copii. Imperiul de miliarde al lui Ţiriac are însă trei moştenitori: Ion-Alexandru, Mihai-Karim si Ioana (ultimii doi cu egipteanca Sophye Ayad). Mama lui Ion Alexandru este Mikette von Issenberg, un fost top model american cu care magnatul a avut o relaţie.

Istoria vieții lui Țiriac este desprinsă dintr-o serie de povești de succes.

Născut la Brașov, el se angaja la numai 13 ani la o fabrică de camioane pentru a supraviețui. Făcea, în paralel, sport, iar în 1969 ajunge, împreună cu bunul său prieten Ilie Năstase, în finala Cupei Davis. Cei doi ajung cel mai renumit cuplu de tenismeni din istorie.

Țiriac este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei (juca pe patinoarul de la Olimpia), și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România. Țiriac, care și-a pierdut tatăl la vârsta de zece ani, scrie newsbv.ro.

Începând cu 1980, după ce se retrage din competițiile sportive, Țiriac se remarcă drept proprietar al mai multor turnee din circuitul ATP sau WTA. După Revoluție, Țiriac începe să investească în România, în sectorul bancar, media, al asigurarilor și auto. El deține licența pentru turneul BRD Nastase Țiriac din 1996.

De ziua lui, Ion Țiriac nu se va desprinde de terenul de zgură. Se află la Madrid, la turneul de tenis al cărui proprietar este.

Ion Tiriac este proprietarul turneului Mutua Madrid, care are loc în capitala Spaniei între până în data de 13 mai. Turneul poartă amprenta personala a lui Țiriac, el fiind cel care introduce aici, în premieră mondială, zgura albastră, în ideea ca mingea să fie mai bine vazută de jucatori, dar mai ales de spectatori. Valoarea premiilor din turneul madrilen este de peste 3 milioane de euro, potrivit site-ului ATP.

[VIDEO] Ţiriac – hocheistul, tenismenul, afaceristul