Ministrul de Interne, despre migranţi: Trebuie gândită o politică pentru a gestiona această problemă

78

Nicio zi fără migranţi în Caraş-Severin. Cu toate acestea, autorităţile ne liniştesc şi spun că situaţia este sub control.

Poliţiştii de frontieră din Caraş-Severin depistează zilnic grupuri de migranţi care provin din ţări afroasiatice. Astăzi au venit mai multe valuri. Noaptea trecută 14 astfel de cetăţeni au trecut ilegal frontiera din Serbia. Este vorba de persoane din Irak, Siria și Kosovo, descoperite pe raza localităţilor Grădinari, Vrani şi Naidăş. Alţi 16 au fost găsiţi în această dimineaţă la Iam, majoritatea fiind cetăţeni irakieni. Poliţiştii spun că fac faţă acestor valuri de migranţi, dar cer şi sprijinul cetăţenilor.

„Apelăm la sprijinul cetățenilor pentru a semnala echipajelor Poliției de Frontieră prezența nejustificată a unor persoane de naționalitate străină, în zonele de graniță. Sunați la 021.9590, număr care funcționează în regim non-stop”.

Ministrul de interne, Carmen Dan a dat asigurări că situaţia migranţilor este sub control şi că România este pregătită să facă faţă şi unui număr mai mare de migranţi. Ministrul a anunţat că pentru a nu mai fi detaşaţi jandarmi şi poliţişti de frontieră din alte judeţe, guvernul pregăteşte un act normativ prin care va suplimenta numărul de posturi din Timiş şi Caraş-Severin.

„Nu cred că este un secret pentru nimeni că din punctul acesta de vedere ne confruntăm cu o problemă, dar vă spun cu siguranţă că până în acest moment am gestionat problema.Asta nu înseamnă că în perspectivă nu trebuie să gândim o politică prin care să alocăm resurse pentru a ţine în siguranţă şi a ţine într-o zonă de control această problemă. În perioda următoare vom intra în şedinţa de Guvern şi cu un act normativ în sensul acesta, care priveşte inclusiv rezolvarea acestui aspect. Este adevărat că în acea zonă ne-am concentratat cu alocare de resurse din alte structuri, mă refer în principal la structurile de jandarmerie şi poliţia de frontieră, dar este nevoie să luăm în calcul şi suplimentarea şi aprobarea unor indicatori care să susţină această activitate”.

Vă reamintim, la sfârşitul săptămânii trecute, Guvernul a adoptat protocolul semnat de Ministerele Afacerilor Interne din România şi din Serbia privind constituirea şi stabilirea unui program de activităţi al patrulelor comune româno sârbe, de-a lungul frontierelor de stat. Surse din MAI spun că acest protocol va deveni operaţional de luna viitoare.

(Sebastian Dragomir)