[FOTO] Franţa a schimbat prefixul Europei. Pro-europeanul ,în vârstă de 39 de ani , Emmanuel Macron Preşedinte!

După brexitul englez, Franţa-una din ţările ce-a contribuit la formarea Uniunii Europene conform proverbului său „cine vede că arde casa vecinului, trebuie să aibă frică de a sa”- a votat pro Europa şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, alegând pe cel mai tânăr candidat, Emmanuel Macron care, este cel mai tânăr președinte ales al celei de-a cincea Republici Franceze, fondată de Charles de Gaulle în 1958. Mandatul său este de cinci ani.

Preşedintele Franței Emmanuel Macron:„Voi apăra Franța, voi apăra Europa”!

Bancher, pianist şi absolvent de filosofie, Macron este noua speranţă europeană pentru consolidarea bătrânului continent, simbolic spus tânăra speranţă politică ce schimbă prefixul Europei.

Dacă în Canada Justin Pierre James Trudeau face istorie prin modestia şi normalitatea sa politică, consolidând democraţia, se poate numi Macron un Trudeau al Europei ?

Continentul are nevoie de o primenire, de un  Lider, are nevoie de speranţă şi de normalitate. În Canada Trudeau a reuşit. Să sperăm că şi Macron în Europa!

La capătul mandatului său vom putea spune că Franţa a schimbat prefixul Europei ?  Pentru că asemeni unui proverb francez În dragoste, întotdeauna există cel care sărută şi cel care oferă obrazul spre a fi sărutat”.

„Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România!”

Preşedintele speranţei   a câştigat  conştient că „a  promite e nobil, a se ţine de promisiune e ceva burghez”, dar „vorba rostită aparţine pe jumătatea celui ce-o transmite, iar cealaltă jumătatea e a celui ce-ascultă”.

De  peste ocean, mesajul lui Donald Trump era absolut necesar: „Felicitări pentru marea victorie”!

„Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi Europa. Trăiască parteneriatul strategic dintre România şi Franţa”, a scris pe facebook, Klaus Iohannis, președintele României!

„Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România!”, a scris premierul și Sorin Grindeanu, duminică seara, pe Facebook.

Emmanuel Macron, ales duminică președinte al Franței, ar urma să își preia mandatul de la actualul șef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar data nu a fost încă stabilită, transmite AFP. Noul șef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-și formeze guvernul. În perioada 11 și 18 iunie, în Franța urmează alegeri pentru Camera Deputaților, în două tururi. Macron a făcut deja apel la electorat să îi acorde puterea politică și în noul legislativ: “Sarcina noastră este enormă. Ea ne va cere să construim, de mâine încolo, o majoritate reală, o majoritate puternică”, le-a declarat el susținătorilor săi adunați duminică seara pe esplanada muzeului Luvru din Paris.

Franța are un nou președinte, Emmanuel Macron care afirmă: „Voi apăra Franța, voi apăra Europa”!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles