Patrule româno-sârbe pentru supravegherea frontierei de stat comună

Echipe mixte româno-sârbe formate din polițiști de frontieră vor patrula la granița comună dintre România și Serbia în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere, potrivit Protocolului adoptat ieri prin hotărâre de guvern.

Protocolul între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind constituirea și activitățile patrulelor comune româno-sârbe de-a lungul frontierei de stat comune a fost semnat la 10 noiembrie 2016, la Timișoara.

Prin încheierea Protocolului se urmărește îmbunătățirea cooperării între autoritățile de frontieră ale celor două state.

Patrularea în comun la frontieră contribuie la realizarea schimbului de informații pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere, la realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat, respectiv sprijinirea cooperării între autoritățile competente ale statelor vecine pentru asigurarea regimului juridic al frontierei de stat.

Protocolul cuprinde reglementări privind autoritățile competente, modul de constituire, desfășurare și acțiune a patrulelor comune, zona în care acestea vor funcționa, atribuții, reguli privind folosirea mijloacelor de comunicații, suportarea costurilor, analiza activității, precum și detalii de organizare a misiunilor.

Protocolul de cooperare între România și Republica Serbia are la bază prevederile Convenției de Cooperare Polițienească pentru Europa de Sud-Est, adoptată la Viena, la 5 mai 2006. Protocolul se încheie pentru o durată nedeterminată.

De același autor

Related Articles