Rezervaţia de narcise de la Băteşti, distrusă de autostradă

408

Zona Făgetului a deţinut un loc inediţ de o inestimabilă frumuseţe, însă mare parte din acesta a fost distrus de lucrările de la  autostrada Lugoj – Deva. E vorba de pajiştea cu narcise de la Băteşti declarată re­zer­va­ţie naturală de interes na­ţional.

An de an, la începutul lunii mai, un câmp de circa 20 de hectare se transforma într-o imensă grădină cu flori. Acum e istorie!

Aceasta se afla la 800 m de Drumul National 68A, între oraşul Făget şi comuna Margina, pe partea dreaptă pe sensul de mers Lugoj – Deva. Anual, locul era vizi­tat de mii de curioşi şi are o poveste interesantă. Bătrânii spun că ele au datat de câteva secole, când după o luptă cu turcii s-au pierdut  foarte multe suflete. Atâtea suflete câte narcise înfloreau… Conform legendei a­ces­te flori au o ca­rac­te­ris­tică aparte, pentru că dacă le tai sau le rupi să le duci acasă, în maxim 24 de ore se ofilesc. Dacă scoţi bulbi şi încerci să-i plantezi în altă parte, nu cresc. Zece din cele 20 de hec­tare cu narcise sunt proprietatea statului, iar celelalte aparţin localnicilor din Bă­teşti sau Făget.

Pajiştea cu narcise din Băteşti este re­zer­vaţie naturală de interes naţional încă din anul 1995, alături de alte 13 rezervaţii din Timiş, dar este unica de acest fel din judeţul Timiş.

Ion Moldovan