ANAF predă cursuri de fiscalitate în școli. Cereţi bon şi la pufuleţi!

410

Noţiunile legate de fiscalitate ne depăşesc pe mulţi dintre noi. Tocmai de accea, funcţionarii de la fisc vor ca aceşti termeni să fie cunoscuţi chiar de pe băncile şcolii.

Cereţi bon la înghețată şi la pufuleţi!

4 unităţi de învăţământ din Caraş-Severin sunt incluse în acest program derulat de ANAF. Primele cursuri au avut loc la Școala Nr. 6 „Mihai Peia” din Reșița. Directorul Administraţiei Finanţelor Publice, Leon Barbu, spune că elevilor le-au fost explicate, pe înţelesul lor, de ce se colectează taxe la bugetul de stat, ce înseamnă un bon fiscal, de ce trebuie să ceară un bon fiscal şi cât de important e acesta în bunul mers al colectării taxelor.

Campania urmăreşte, pe de-o parte, creşterea gradului de informare al cetăţenilor cu privire la drepturile pe care le au în calitatea lor de cumpărători de produse şi servicii, iar pe de altă parte, asigurarea colectării sumelor de bani reprezentând veniturile bugetului de stat. Eliberarea bonului fiscal reduce nivelul ridicat al evaziunii fiscale generat de neînregistrarea încasărilor rezultate din comercializarea de bunuri şi servicii către populaţie.

„În cadrul orelor educative, colaboratorii fiscali au familiarizat elevii cu noțiuni generale, cum ar fi: impozit, taxă, contribuabil, bon de casă. Totodată, specialiștii fiscali au adus şi un câine dresat să detecteze tutun. În plus, elevii au avut ocazia să audieze informații cu privire la importanța achitării impozitelor, taxelor, reflectarea acestor plăți în buget și despre rolul bonului de casă”.

Cursuri similare de fiscalitate pe înţelesul copiilor vor avea loc în perioada următoare la Colegiul Traian Lalescu şi la Şcoala 2 din Reşiţa, precum şi la o unitate de învăţământ din Moldova Nouă.

(Sebastian Dragomir)