Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

Parlamentul European reia cu 566 voturi pentru și doar 8 împotrivă solicitarea adresată   Comisiei de a propune cât de curând posibil interzicerea completă a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană.

Parlamentul European a votat ieri o rezoluție referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deșeurile miniere. Directiva reglementează gestionarea deșeurilor din industriile extractive și a fost adoptată în urma a accidentului major cu cianuri de la Baia Mare din 2000.

Directiva și modul în care aceasta este implementată de statele membre a făcut subiectul unei analize a Comisiei ENVI a Parlamentului European.

Acesta a concluzionat că punerea în aplicare a dispozițiilor și a inspecțiilor prevăzute de actul european este încă problematică. În practică, dovezile disponibile demonstrează că instalațiile de categoria A (cum sunt iazurile de decantare cu substanțe toxice) sunt arareori inspectate sau funcționează în lipsa unor planuri de urgență în caz de accident. Aceste două aspecte sunt extrem de relevante, deoarece în lipsa gestionării cu seriozitate a iazurilor de decantare, riscul activităților miniere asupra sănătății umane și a mediului rămâne foarte mare.

Mining Watch România

Cele mai citite

Related Articles