Alegeri prezidențiale în Franța. François Fillon şi Benoit Hamin cer susţinătorilor lor să îl sprijine pe Emmanuel Macron

72

După primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, centristul Emmanuel Macron a obţinut 23,9% din voturile exprimate de alegători, în timp ce principalul său contracandidaţ liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen, a fost creditat cu 21,4%.

Emmanuel Macron, un fost bancher care nu a mai participat la nici o campanie în trecuţ şi Marine Le Pen se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, programat să se desfăşoare pe 7 mai. Alţi doi candidaţi la fotoliul prezidenţial, François Fillon, de centru-dreapta şi Jean-Luc Mélenchon, de stânga, au obţinut puţin peste 19% fiecare.

Deocamdată, în jurul lui Emmanuel Macron este pe cale de a se constitui un front republican îndreptat mai ales împotriva programului antieuropean anunţat de reprezentanta forţelor de extrema dreaptă, Marine Le Pen. Aceasta din urmă s-a adresat celor care au votat-o, ea le-a mulţumit desigur şi a declarat că principala miză a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale este mondializarea. Ea s-a angajaţ astfel, să combată mondializarea, afirmând că este candidata poporului şi promiţând că va reda Franţei suveranitatea pierdută.

Candidaţii a două partide politice importante care au fost învinşi în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa au cerut susţinătorilor lor să-l sprijine pe centristul Emmanuel Macron în al doilea tur de scrutin.

foto: Unimedia