Fetița-minune a alpinismului românesc a murit în avalanșa din Retezat

3705

Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat, informează salvamontiștii din Hunedoara. Ea era însoțită de un coleg, Erik Gulacsi, 12ani, și el deținător al unor recorduri. El este cel de-al doilea copil care a decedat în avalanșa produsă sâmbătă în Retezat.

Copiii erau însoţiţi de cinci adulţi – trei dintre ei au fost răniţi de zăpada prăvălită de pe munte. Rănile supravieţuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare care au intervenit. Acestea au avut nevoie de patru ore ca să ajungă la locul unde erau oamenii.

Meteorologii au avertizat despre pericol 

Meteorologii anunţaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanşă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi care au murit pe munte au fost loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei din Munţii Retezat. Cei doi erau însoţiţi pe munte de taţii lor, potrivit digisport.ro.

Alpinista Dor Geta Popescu, născută la 4 iunie 2003, stabilise chiar în decembrie anul trecut un nou record mondial, după ce urcase pe Vârful Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific, la altitudinea de 4.367 de metri. Adolescenta avea deja în palmares numeroase recorduri mondiale de vârstă şi îşi dorea să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits.

Erik Gulacsi avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist, fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.