Autorităţile au declarat stare de alertă: sirenele au dat alarma!

229

Săptămâna aceasta a avut loc un exerciţiu naţional de verificare a echipamentelor din componenţa sistemului de avertizare.

Astăzi, sirenele au dat alarma şi în judeţul Caraş-Severin, autorităţile au declarat stare de alertă şi au transmis mesaje acustice pentru cetăţeni. Din fericire, a fost vorba de un exerciţiu, a fost simulată o situaţie de urgentă, mai exact un obiect din cosmos, un meteorit care, conform scenariului, ar fi intrat în atmosferă si ar fi căzut pe pământ.

Locuitorii oraşului Reşiţa au declarat că astfel de exerciţii sunt binevenite, dar autorităţile ar trebui să ofere mai multe informaţii despre paşii ce ar trebui urmaţi în cazul unei urgenţe.

“În caz de urgenţă când auzim sirena tragem pe dreapta, ne dăm deoparte. Dar nu ştiu unde m-aş putea adăposti în astfel de situaţii”

“Trebuie să ne camuflăm dacă vine războiul, vin avioanele, trebuie să ne ascundem, să fugim să nu ne vadă elicopterele, că dau Bum Bum, în noi. În caz de război trebuie să ne ascundem în subsol, acolo unde nu suntem vizibili, ca să putem scăpa.”

“Trebuie sa ne adăpostim. M-aş ascunde în beciul de la bloc, că habar nu am unde sunt adăposturile, ar trebui să avem indicatoare spre ele. În afară de baraj mai suntem supuşi la riscurile naturii, cutremure, furtuni şi nu mai vorbim de război care este un risc naţional.”

“Trebuie să actionăm conform instrucţiunilor care ni s-au dat de către conducerea oraşului şi a ţării. Trebuie să ne adăpostim, sigur că pentru asta sunt sirenele să ne semnalizeze din timp pentru a ne apăra, dar, îmi pare rău, nu ştiu unde sunt adăposturile. ”

În Municipiul Reşiţa, oamenii spun că în zona centrală efectele sonore au fost de proastă calitate. În schimb, un cetăţean din Bocşa spune că sirenele au făcut un “zgomot infernal”.

În cadrul acestui exerciţiu, au fost verificate fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, dar şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei.

(Claudiu Pamfil)