Capitala Franței, Paris, s-a aflat din nou pe harta atentatelor ISIS în seara zilei de joi 20 aprilie.

Potrivit presei franceze doi polițiști au fost împușcați mortal, iar un altul rănit  pe celebrul bulevard parizian Champs Elysees.  Atacul armat a avut loc chiar înainte cu câteva zile ca Franța să-și aleagă președintele.

Francois Hollande: „toate pistele din această anchetă conduc spre ideea unui atac terorist”.

”Un individ înarmat a ieșit dintr-o mașină și  a deschis focul asupra unei mașini de poliție A omorât un om al legii, apoi a încercat să fugă, fiind urmărit de alți polițiști. A mai rănit doi înainte să fie prins de forțele de ordine”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne, citat de Le Figaro. Oficialul a mai precizat că atacatorul i-a vizat în mod expres pe oamenii legii.Specialiști ai secției antitero, din cadrul Parchetului din Paris, vor prelua ancheta, mai scrie publicația franceză. O sursă din Poliție a declarat, pentru Reuters, că este  vorba de doi atacatori.

Trei stații de metrou din apropierea bulevardului Champs Elysees au fost închise și potrivit poliției franceze, atacatorul este cunoscut serviciilor de informații. Din aceleași surse de presă se pare că unul dintre teroriști este mort, iar celălalt este căutat în continuare.

Președintele în funcție Francois Hollande a declarat într-o intervenție televizată:„toate pistele din acestă anchetă conduc spre ideea unui atac terorist”  și deasemeni  și-a exprimat compasiunea pentru familiile celor doi polițiști uciși. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis condoleanțe poporului francez și  a specificat  că acest atac armat seamănă cu un atac terorist.

Candidaţii la preşedinţie Marine Le Pen şi François Fillon şi-au suspendat campania ca urmare a atentatului de la Paris. Cei doi au anunţat că şi-au anulat deplasările prevăzute pentru vineri.

La începutul săptămânii, doi bărbați au fost arestați la Marsilia, pentru că ar fi pus la cale un atentat, înainte de alegeri.

Franța este în stare de alertă încă din anul 2015, când în urma unor atacuri ale unor islamiști,  și-au pierdut viața peste 230 persoane, în ultimii doi ani.

Capitala Franței a fost prima dată ținta ISIS cu ocazia  atentatului  terorist din redactia ziarului francez de satiră Charlie Hebdo, în ianuarie 2015, apoi  gruparea islamistă  a declanșat atentatele teroriste din noiembrie 2015,  ce au culminat cu o serie  de atacuri armate, atentate cu bombă și o luare de ostatici, toate desfășurându-se   în capitala Franței,  în seara zilei de 13 noiembrie, 2015 și în primele ore ale zilei următoare, în arondismentele 10 și 11 și în apropierea stadionului Stade de France. Atentatele au început la ora 22:16, ora României și au fost, deasemenea, revendicate de Statul Islamic. Au avut loc atunci cel puțin trei explozii și șase atacuri armate. Statul francez a declarat starea de urgență și a reintrodus controalele de frontieră, deși președintele declarase inițial că granițele au fost închise complet. Cetățenii au fost sfătuiți să nu iasă din case, pentru propria lor siguranță.

Gruparea teroristă ISIS a revendicat, în noaptea de 21 aprilie,  atacul de la Paris soldat cu uciderea a doi  polițiști, prin intermediul organului său de propagandă Amaq, confirmând că atacul a fost comis de un belgian al cărui nume ar fi Abu Yousef al-Belgiki care, se afla deja în atenţia autorităţilor franceze, întrucât existau indicii că ar fi un islamist cu vederi radicale. 

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:facebook