[FOTO] Centrul Şcolar “Aurora” Reşiţa cu speranţe mari în concursul naţional pentru mediu “Școala Ecoterrienilor”

325
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Alături de 200 de şcoli din ţară, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Aurora” Reşiţa s-a înscris în cea mai nouă campanie pentru protecţia mediului, numită “Școala Ecoterrienilor”.

Acest proiect îşi propune să ducă în rândurile tinerei generaţii mesajul importanței protecției mediului înconjurător, prin participarea activă a copiilor la colectarea deșeurilor, de conștientizare și colectare a echipamentelor electrice şi electronice uzate, a deșeurilor de baterii și acumulatori.

Campania “Şcoala Ecoterrienilor” presupune participarea unităţilor de învăţământ şi a comunitãţilor din care acestea fac parte, cu implicarea profesorilor, elevilor cât şi familiile acestora în acţiuni cu specific ecologic desfãşurate de şcoala implicatã în proiect.

Realizarea activitãţilor de cãtre elevi şi profesori va conduce la schimbarea atitudinii întregii comunitãţi în care are loc campania de colectare separatã a deşeurilor şi reciclarea acestora, în special.

ECOTERRIAN-ul este un personaj fictiv, care reprezintã proiectul.

La fiecare faptã “eco’ pe care pãmântenii o fac, un Ecoterrian se naşte. Din cauza comportamentului neprietenos al omului cu mediul, specia Ecoterrienilor este pe cale de dispariţie. Un Ecoterrian a devenit vizibil pentru a spune pământenilor cã dacã nu vor lua iniţiativă şi nu vor începe sã protejeze natura, specia umană va dispãrea.

În cadrul acestei campanii, au fost implicaţi 120 de elevi din ciclul primar şi gimnazial. La prima secţiune din concurs, C.S.E.I. „AURORA” REŞIŢA a colectat şi predat organizaţiei ECOTIC peste 5 tone de deşeuri electrice, electronice şi 150 de kg de baterii şi acumulatori. În cea de a doua secţiune a campaniei, şcolarii au desfăşurat 270 activităţi cu tematică prin lucrări de ecologizare în spaţiul şcolar, parcuri şi străzi ale oraşului, plantări de arbuşti şi flori, desene şi picturi cu teme eco, organizarea de expoziţii foto şi pictură, confecţionarea de obiecte decorative din materiale reciclabile, eseuri, videoclipuri şi alte manifestări educative pentru dezvoltarea unei atitudini sănătoase ale copiilor faţă de mediul înconjurător. Pe parcusul desfăşurării campaniei la nivel naţional pentru mediu “Școala Ecoterrienilor”, echipa de elevi şi cadre didactice de la Centrul “ Aurora “ Reşiţa a fost coordonată de consilierul educativ prof. Rodica Drăghiţă, cu sprijinul directorului şcolii, prof. Liviu Moise.

În 2016, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “ Aurora “ Reşiţa a obţinut locul 2 la acest concurs naţional de mediu, iar in acest an speranţele tuturor celor implicaţi se îndreaptă spre prima poziţie pe podium. Premierea şcolilor participante din ţară va avea loc la finalul anului şcolar, în luna iunie 2017.

Mihaela Holub