Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostacovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, ora 19:00, la Sala Radio.
Protagonistul serii va fi violoncelistul maghiar László Fenyö, un muzician de excepție ale cărui abilități tehnice sunt dublate de un talent muzical desăvârșit câștigător al unui număr impresionant de concursuri internaționale, care cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller în 1695.
La pupitrul dirijoral se va afla Julien Salemkour, asistent între 2000 și 2012, al celebrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, o prezență familiară publicului de la Sala Radio, datorită colaborărilor sale frecvente cu Orchestrele și Corurile Radio.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Dirijorul Julien Salemkour și-a început formarea muzicală luând lecții de pian încă de la vârsta de nouă ani. Șapte ani mai târziu a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie și contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris și Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum și la Festivalul de la Salzburg.
Ca dirijor-asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă și balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo și Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forța destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon – J. Massenet, Lohengrin – R. Wagner.

Un violoncelist de excepție, ale cărui abilități tehnice se împletesc în mod senzațional cu un talent muzical desăvârșit, Fenyö Lászlo este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica și între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

Discografia sa include două compact discuri, primul este înregistrat pentru Aulos/Musikado și cuprinde lucrări de muzică de cameră interpretate alături de pianistul Oleg Poliansky.

Iar cel de-al doilea compact disc, apărut la hr.music.de, este realizat alături de hr-Sinfonierorchester din Frankfurþ dirijor Grant Llewellyn și include Concertul în re major de J. Haydn și Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici.
Lászlo Fenyö cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller, în anul 1695.

<