Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Poate fi falsă!

156

Există o vorbă la români: „când rămâi fără bani, schimbi 100 de euro”. Acest schimb de valută, însă poate fi câteodată periculos.

Românii care nu au venit acasă de sărbători, au trimis bani la rude pentru cumpărături sau cadouri de Paşti. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin, agent şef adjunct Cecilia Dăneţ, reaminteşte că schimbul valutar trebuie realizat doar la bancă sau la casele de schimb autorizate. Tranzacţiile făcute la colţul străzii sunt interzise.

„Dacă totuși consimțiți să participați la o ilegalitate, când primiți suma solicitată, numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie și sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiști, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată! De obicei, şmenarii acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ”.

Oamenii sunt înşelaţi prin metoda şmen, din comoditate, spune şi Paul Rezeanu de la Poliţia Reşiţa.

„În loc să meargă la bancă sau la bancomate, oamenii sunt foarte comozi. Chiar din maşină este interceptată persoana care să le schimbe valuta. De regulă, şmenarii le dau ziare în loc de bani sau o sumă mult mai mică decât cea convenită”.

Nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Poate fi falsă!

(Sebastian Dragomir)