România continuă demersurile pentru trecerea la moneda euro. Sorin Grindeanu: “Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră”

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. Şedinţa a fost prezidată de premierul Sorin Grindeanu, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, au participat în calitate de vicepreşedinţi ai Comitetului.

România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro şi face eforturi pentru pregătirea riguroasă a acestui proceş astfel încât trecerea la moneda unică să se facă la momentul oportun. “Sarcina noastră este una dublă. Pe de o parte, trebuie să facem ca această trecere să fie cât mai lină pentru cetăţeni. Pe de altă parte, să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel cu o dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării şi cu o convergenţă a veniturilor cetăţenilor români, astfel încât să fie comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că abordarea procesului de adoptare a monedei euro trebuie să fie caracterizată de “prudenţă, responsabilitate şi profunzime. Trebuie să ne concentrăm pe reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României, referindu-ne aici la infrastructură, venituri, PIB pe cap de locuitor. Doar astfel, trecerea la moneda euro va fi sustenabilă”.

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a precizat că România îndeplineşte toate   criteriile de convergenţă nominală, potrivit Tratatului de la Maastrichţ mai puţin participarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II). “Cea mai importantă este, însă, convergenţa reală exprimată prin puterea de cumpărare şi reducerea decalajelor regionale”, a spus ministrul Finanţelor.

În urma reuniunii, s-a stabilit continuarea analizei privind măsurile necesare pentru asigurarea trecerii la moneda euro, ţinând cont de pregătirea economică, financiară, dar şi de impactul şi gradul de acceptare socio-culturală la nivelul populaţiei. Guvernul şi BNR vor colabora pentru continuarea acestei analize, pe baza căreia se va face un calendar de implementare a măsurilor necesare pentru pregătirea adoptării monedei unice.

Membrii Comitetului au discutaţ de asemenea, despre modul în care contextul european actual – dezbaterile pe tema viitorului Uniunii şi declanşarea procedurilor de ieşire din UE a Marii Britanii – influenţează procesul de aderare la euro. Un alt element important avut în vedere în cadrul pregătirii trecerii la moneda euro este preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

“România este hotărâtă să susţină, în continuare, politicile de coeziune, în interiorul Uniunii. Avem toţi acelaşi scop: o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeaşi ţintă. Adoptarea monedei euro este direcţia corectă în care mergem şi vrem să fim cu adevărat pregătiţi pentru acest pas crucial pentru România”, a subliniat şeful Executivului.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro fac parte reprezentanţi ai principalelor instituţii care vor fi angrenate în proces: Banca Naţională a României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Social, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul Concurenţei.

De același autor

Related Articles