Bursa locurilor de muncă în Caraş-Severin: mulţi veniţi, puţini angajaţi!

377

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a organizat astăzi, 7 aprilie 2017, Bursa generală a locurilor de muncă, la Caransebeş şi Băile Herculane. Prezenţi la cele două burse au fost 36 agenţi economici, care au oferit 362 de locuri de muncă.

”Cele mai căutate meserii în Caransebeş, sunt în domeniul construcțiilor, se caută în principal fierar-betonist, dulgher, izolator termic. Pentru prima dată nu organizăm această bursă şi la Reşiţa, ca urmare a lipsei locurilor de muncă. De altfel, de la începutul anului ne confruntă cu o scădere drastică a locurilor de muncă dar şi şomajul a scăzut foarte mult. În Caraş Severin avem acum o rată a şomajului de 2,2%. În tot judeţul mai avem înregistraţi doar 2.200 de şomeri, dintre care 400 sunt la Caransebeş ”, a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Caraș Severin, Ileana Linţa.

Pentru persoanele cu studii superioare au fost oferite locuri de muncă doar la Caransebeş în calificările:  director producţie, director calitate, inginer mecanic şi inginer industrializarea lemnului.

Din totalul celor 80 de participanți la Bursa de la Caransebeș, două persoane au fost încadrate pe loc, iar alte 16 au fost selectate în vederea angajării.

În staţiunea Băile Herculane au predominat locurile de muncă din domeniul hotelier. Din totalul celor 143 de persoane prezente, 58 au fost încadrate pe loc, iar alte 98 au fost selectate.

“Caut orice ca muncitor necalificat. Am găsit şi sunt foarte mulţumit!”, a declarat una dintre persoanele angajate la această bursă. “Tot ce-am lucrat, mecanic la centrala termică…, merg tot unde am fost”, ne-a precizat un alt căutător al unui loc de muncă. “Am căutat un loc de recepţioner şi sper că am găsit. Am mai lucrat în domeniu şi e bine, m-am învăţat!”, ne spunea o tânără aflată încă la începutul carierei profesionale.

Angajatorii prezenţi au fost mulţumiţi şi nu prea de forţa de muncă de la bursă :

“Nu suntem foarte mulţumiţi… Am venit aici ca să oferim posturi de muncă, să dăm o şansă celor care nu au disponibilităţi financiare extraordinare şi vor să lucreze, dar din păcate foarte puţini doresc asta, sunt foarte mulţi cărora le convine să stea pe şomaj! Am luat două doamne, dar mă aşteptam la mult mai mult! Condiţiile sunt în funcţie de postul pe care-l ocupă şi pe care şi-l doresc…, am nevoie de oameni necalificaţi, până la studii superioare, aşa că îi aşteptăm pe doritori!”, ne spunea proprietara unei pensiuni turistice.  “Suntem destul de mulţumiţi, dar ar trebui să se facă mai des şi să vină oameni care au nevoie de locuri de muncă! Azi am ocupat opt locuri de muncă pe diferite meserii : bucătar, spălător auto, chelner… De la 1 mai, când e deschiderea sezonului turistic, o să mai am nevoie de chelneri, de bucătari, de spălători auto şi de muncitori necalificaţi”, ne spunea proprietarul unei alte pensiuni din staţiune.

La evenimentul de astăzi a participat şi Caius Isac – directorul AJOFM Caraş-Severin :

Bursa generală a locurilor de muncă de la Herculane a fost o bursă benefică, deoarece angajaţii care au venit şi au participat la această bursă au fost în contact direct cu persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Noi sperăm că la sfârşitul  bursei persoanele care au trecut pe la angajator să ocupe aceste locuri de muncă, să se poată angaja în meseriile respective, dacă aveau calificaările în domeniu. Dacă angajaţii doresc, noi putem organiza o bursă a locurilor de muncă şi la cererea angajatorilor. Dacă au locuri de muncă vacante de la 10 în sus putem face o bursă oricând doresc dânşii, ca să putem săâi ajutăm în ocuparea acestor locuri de muncă vacante. Chiar am avut propuneri de la angajatori care au participat la această bursă să venim în zonă şi să facem mese rotunde pentru a le explica noua legislaţie a şomajului şi să-i sprijinim în angajarea persoanelor care nu sunt angajate pe piaţa muncii şi pe care dânşii vor să le angajeze“!

Locurile de muncă rămase vacante în urma Bursei vor putea fi consultate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Reşiţa, str. Traian Lalescu nr 17, precum şi la sediile Agenţiilor locale din judeţ , unde vor fi emise repartiţii persoanelor ce întrunesc condiţiile impuse de angajatori.

Valentina Adam, Paul Sever Smadu