[FOTO] Agenţii poştali din Caraş-Severin protestează! Ce nemulţumiri au lucrătorii de la Poştă?

Aproximativ 100 de agenţi poştali din zonele: Oraviţa, Valea Almăjului, Valea Timişului, Caransebeş, Oţelu-Roşu, Băile Herculane, dar şi împrejurimile municipiului Reşiţa, au protestat în dimineaţa de joi, 30 martie, în faţa Oficiului Judeţean de Poştă Caraş-Severin.

Aceştia sunt nemulţumiţi de reducerea programului de lucru, de salariile mici şi de condiţiile de muncă, deloc ajustate tehnologiei de ultimă generaţie. Oamenii spun că fac zilnic kilometri, nu li se oferă niciun mijloc de transport, au asupra lor valori, chiar şi colete uneori, şi nu le asigură nimeni nicio siguranţă în ceea ce priveşte deplasarea către domiciliile destinatarilor:

Cei mai mulţi lucrează în Poşta Română de peste 25, 30 sau chiar 40 de ani şi au salariile foarte mici (n.r. 1.400 de lei), chiar au subliniat că, perioadele destinate odihnei (n.r. concediile de odihnă) sunt doar fictive pe foaie, ei în acel timp desfăşurându-şi normal activitatea. În plus, li se cere să-şi pună la dispoziţie în regim gratuit casa, încălzirea, curentul, maşina personală pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Unii dintre ei au declarat pentru Radio Reşiţa că au fost convocaţi de sindicate la o rundă de discuţii cu conducerea privind nemulţumirile şi doleanţele lor.

Menţionăm că şeful Oficiului Judeţean de Poştă Caraş-Severin, Maria Petcu, vădit enervat de situaţie, nu a dorit să ofere informaţii reprezentanţilor mass-media prezenţi la acţiune. În plus agentul de pază şi ordine, la solicitările conducerii instituţiei, a îndepărtat presa de la discuţiile cu protestatarii. (n.r. cu puţin timp înainte de sosirea conducerii şi a reprezentantului sindicatului din Poşta Română, reprezentanţii mass media au intrat nestingheriţi în instituţie, ba chiar au trecut pe lângă omul de ordine, care nu a manifestat nicio poziţie faţă de aceştia; vezi imaginile).

Ionel Răitaru – liderul de sindicat al lucrătorilor poştali a declarat pentru Radio Reşiţa că măsurile au fost luate la nivel naţional în urma analizelor efectuate. Volumul de lucru a scăzut sub jumătate, firmele concurente iau practic lucrul agenţilor poştali. Acesta a mai spus că, au mai fost situaţii dintr-acestea când li s-a redus norma de lucru la jumătate, dar situaţia se poate oricând schimba. Prestaţiile, momentan, acestea sunt, clientul se duce unde vrea.

Ionel Răitaru a mai spus că, dintre agenţii poştali din mediul rural 20 rămân cu normă întreagă, 40 la 6 ore şi restul la câte 4 ore, iar aceste măsuri nu le vor afecta contribuţia la pensie.

Amintim că, o întâlnire similară a agenţilor poştali din zonele Caransebeş, Oţelu Roşu, Băile Herculane şi Valea Timişului a avut loc, în această dimineaţă, şi în municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Vom reveni cu informaţii!

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles