În localităţile sărace, valoarea chiriilor la ANL ar putea scădea la jumătate

148

Veste bună pentru chiriaşii celor 290 de locuinţe ANL din Reşiţa. Vicepremierul Sevil Shhaideh spune că aceştia ar putea da între 10 şi 20 la sută din venitul mediu brut pentru o locuinţă construită de stat. Deşi clădirile au aceeaşi valoare, puterea de cumpărare nu este peste tot la fel în ţară. Astfel, dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei, adică o scădere de 50%. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 de lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei.

„Am pus în dezbatere publică un proiect de modificare a modului de calcul al chiriilor, în sensul că introducem şi gradul de suportabilitate al chiriaşilor. Asta pentru că unii sunt la nivelul salariului minim pe economie. Pentru aceştia, valoarea chiriei trebuie să fie redusă până la maxim 10-20% din salariul minim pe economie, astfel încât, cu restul salariului, să îşi poată plăti utilităţile şi coşul zilnic.“

Sevil Shhaideh spune că în cazul în care se doreşte achiziționarea unei astfel de locuinţe, nu se va mai ţine cont de puterea de cumpărare diferenţiată pe zone. Preţul va fi unitar în toată ţara.

(Sebastian Dragomir)