Studenţii la medicină din Timişoara au pus bazele unei platforme a donatorilor de sânge

Persoanele cu suflet mare din Timişoara care vor să doneze sânge şi să îi ajute pe cei care au nevoie de transfuzii se pot înscrie rapid într-o bază de date a donatorilor.

Studenţii la Medicină din Timişoara, care fac parte din organizaţia EMSA, au înfiinţat cu ajutorul facebook-ului o bază de date a donatorilor de sânge. Practic viitorii medici încearcă să introducă într-un program cât mai multe persoane sănătoase, apte să doneze sânge celor care au nevoie de o picătură de viaţă. O acţiune importantă din cadrul proiectului, baza de date a donatorilor de sânge, va avea loc mâine la Centrul Regional de Transfuzii din Timişoara. Aproximativ 100 de persoane sunt aşteptate să facă o faptă bună pentru cei care au probleme de sănătate. Din păcate înscrierile pentru acţiunea de mâine s-au încheiat, deoarece unitatea de transfuzii nu poate face faţă unui număr mai mare de donatori. Chiar şi aşa tinerii nu se opresc aici. În momentul în care vor mai identifica şi alte cazuri, vor selecta de pe această platformă persoanele potrivite pentru bolnavii năpăstuiţi de soartă. Cei interesaţi să-şi ajute semenii sunt aşteptaţi să participe la campania viitoare.

Practic, în caz de nevoie, donatorii vor fi contactaţi în cel mai scurt timp şi ar trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii din Timişoara, unde pot dona sânge.

În cadrul EMSA-Timişoara am observat a fi în creştere postările în care lumea cere ajutorul altor oameni, cu scopul de a dona sânge pentru diferiţi cunoscuţi, aflaţi în stare critică la spital. Astfel că, dorim să creăm o bază de date prin care donatorii de sânge să îşi ofere acordul pentru a putea fi contactaţi în vederea unei donaţii de sânge, atunci când EMSA-Timişoara descoperă un caz în care acestea sunt solicitate”, a declarat pentru Radio România Reşiţa, coordonatorul proiectului, Gabriela Man.

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, o cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar celular în 2 săptămâni. Pentru a putea dona voluntar sânge, o persoană este nevoită să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
-vârstă cuprinsă între 18-60 de ani;
-să aibă o stare de sănătate bună;
-să nu fie răcită sau sub tratament;
-să nu aibă tendinţa patologică la sângerare prelungită;
-să fie odihnită;
-să evite alimentele grase, alcoolul şi fumatul;
-greutate > 55 kg la femei, şi >60 la bărbaţi;
-tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg;
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale majore, respectiv în ultimele 3 luni intervenţii chirurgicale minore;
-femeile să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual şi să nu fie sub tratament anticoncepţional;
-să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
-să nu fie în evidenţă cu:
*Alergii
*TBC
*HIV/SIDA
*Hepatită
*Sifilis
*Malarie
*Epilepsie sau alte boli neurologice
*Boli psihice
*Bruceloză
*Ulcer
*Boli de inimă
*Boli de piele: psoriazis vitiligo
*Cancer
*Boli autoimune

Pentru mai multe detalii sau dacă doriţi să luaţi legătura cu tinerii de la EMSA Timişoara, accesaţi aici

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles