Sevil Shhaideh s-a aflat astăzi la Tulcea unde… banii vorbesc

Din datele centralizate până acum, reiese că din judeţul Tulcea au fost depuse 225 de solicitări pe PNDL 2, în valoare de circa 1 miliard de lei. La minister începe analiza dosarelor depuse: prima etapă, după centralizarea tuturor cererilor, este eliminarea proiectelor care nu sunt eligiblile. Apoi eliminăm proiectele ce se pot finanţa din fonduri europene structurale şi de investiţii şi verificăm cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Ministerul Educaţiei, ca să evităm dubla finanţare. După ce s-au corelat toate sursele de finanţare, urmează etapa de prioritizare, în care aplicăm procedura şi criteriile prevăzute de HG nr. 624/2015″, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh astăzi la întâlnirea cu primarii din judeţul Tulcea, unde s-a aflat şi premierul Sorin Grindeanu.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării  Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiţii ale administraţiei publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu.

Pe lângă finanţările de la bugetul de staţ proiectele din judeţul Tulcea pot primi finanţare şi prin ITI Delta Dunării. Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument utilizat în perioada de programare 2014-2020, cu scopul de a accelera dezvoltarea integrată a unei regiuni: un teritoriu desemnaţ care are o strategie de dezvoltare teritorială integrată, are asigurate surse de finanţare prin mai multe programe operaţionale europene. Specificul ITI este că, în baza unei strategii, sunt concentrate simultan investiţii pe mai multe domenii: infrastructură, educaţie, sănătate, cultură, mediul de afaceri, mediu, servicii publice etc. Rezultatul este o zonă integrat dezvoltată într-un termen relativ scurt.

În România, ITI se aplică în Delta Dunării, în 38 de unităţi administrativ-teritoriale din Deltă, din judeţul Tulcea şi din nordul judeţului Constanţa. Viceprim-ministrul Shhaideh a prezentat calendarul estimativ al lansărilor de apeluri de proiecte în cadrul ITI Delta Dunării şi alocările indicative. ITI are, în perioada 2014-2020, un buget de peste 1 miliard de euro, alocat din fonduri europene structurale şi de investiţii.

Directia Comunicare
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene

De același autor

Related Articles