Grecii îngrijoraţi îşi retrag miliardele de euro din bănci

Grecii au reînceput să retragă miliarde de euro din bănci, determinând banca centrală să crească lichidităţile de urgenţă puse la dispoziţia instituţiilor financiare. Populaţia e îngrijorată ca blocajul discuţiilor cu creditorii internaţionali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a împins economia în pragul colapsului.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a acceptat solicitarea Băncii Greciei de majorare a plafonului lichidităţilor de urgenţă destinate băncilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.
“Creşterea reflectă evoluţia situaţiei lichidităţilor din băncile elene, ţinând cont de retragerile de depozite din sectorul privat”, a anunţat Banca Greciei.
În acest an, retragerile de fonduri din băncile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoană apropiată situaţiei. Evoluţia reflectă deficitul de bani pentru plata taxelor şi transferul de fonduri la bănci străine, a spus persoana.
Este pentru prima oară după septembrie 2015, dată la care Banca Greciei a început să publice date referitoare la plafonul lichidităţilor de urgenţă (ELA), când a fost necesară o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oară când banca centrală a omis în comunicatul sau o referire la “stabilizarea” şi “îmbunătăţirea” fluxului depozitelor.

Negocierile dintre reprezentanţii creditorilor şi ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii împrumuturilor de urgenţă, nu au ajuns la un rezultat, prelungind blocajul care riscă să lase ţara în incapacitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare, în vară.
Incertitudinile afectează activităţile economice, ameninţând să deturneze aşteptările de redresare din acest an.   (ziare.com)

Cele mai citite

Related Articles