AJVPS Caraş-Severin ia măsuri drastice privind accesul în păduri, iar amenzile… sunt mari

Lăsarea liberă şi păşunatul animalelor domestice în păduri, drumeţiile pe raza fondurilor cinegetice şi accesul cu ATV-urile sau alte vehicule se sancţionează conform legii cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, a precizat Mircea Ciobanu – directorul AJVPS Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa.

Acesta atrage atenţia persoanelor care au amenajat trasee de biciclete şi rampe pentru ATV-uri în pădurile din preajma municipiului Reşiţa, mai ales în zona Stârnic, că în perioada imediat următoare, paznicii de vânătoare, alături de jandarmi vor intreprinde controale şi vor lua măsuri radicale împotriva acelora care încalcă voit legea protecţiei vânatului mai ales acum când umează perioada fătărilor. (Hardy Cvoica)

23 COMENTARII

  1. Vad ca majoritatea au prins ideea…biciclistii si drumetii in padure sunt un deranj pentru AJVPS, nu pentru animale. Cel ce sustine ca acestia deranjaza animalele mai mult decat drujbele, TAF-urile, tractoarele sau camioanele ce cara lemne, ori e tampit ori e tampit. Fiind cu bicicleta sau in drumetie, nu odata am intalnit braconieri, capcane confectionate din cabluri de otel, vanatori…taietori de lemne…toti vizibil deranjati de prezenta mea. Ideea este ca ciclistii si drumetii trebuie scosi din padure pentru a masca taierile si braconajul.

  2. Problema este ca se sperie cei cu drujba, cei cu taful si mai ales cei ce vaneaza fara autorizatie. Culmea domnilor vreti sa le dam emotii ca putem vedea prea multe 😀

  3. Se vorbeste in articol despre incalcarea legii 407 si de amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, ati putea preciza ce articole se incalca din punct de vedere al unui biciclist sau turist care se deplaseaza pe jos?

    Extras din legea 407 asa cum se aplica ea azi 22.03.2017:

    Art. 48. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
    b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. c), d), j), k), l), q) şi w), precum şi la art. 39 lit. h),
    k), n) şi r), cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei;

    Art. 23. – (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic:
    c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie;
    d) tulburarea liniştii faunei cinegetice în perioada de înmulţire şi creştere a puilor;
    j) circulaţia persoanelor însoţite de câini fără a fi purtaţi în lesă, în afara căilor de circulaţie publice din
    fondurile cinegetice, cu excepţia vânătorilor, poliţiştilor, jandarmilor şi îngrijitorilor de animale;
    k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum 300 de animale de către câini însoţitori
    al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie.
    Pentru fiecare până la 100 de animale în plus numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar
    indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5
    câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători
    care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr
    nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc;
    l) hrănirea complementară a vânatului, cu încălcarea reglementărilor în vigoare;
    q) naturalizarea exemplarelor de vânat sau prelucrarea celorlalte produse ale vânatului, altele decât carnea,
    în scop de comercializare sau ca prestare de servicii, fără ţinerea evidenţei potrivit modelului stabilit de
    autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură;
    w) deranjarea exemplarelor de faună de interes cinegetic în scopul fotografierii sau filmării, în afara
    traseelor turistice sau a căilor de comunicaţie.

    Art. 39. – Fără a se aduce atingere prevederilor art. 37 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
    57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările
    ulterioare, sunt interzise şi următoarele:
    h) utilizarea steguleţelor şi gardurilor pentru dirijarea exemplarelor din speciile de interes cinegetic, precum
    şi a detectoarelor de animale;
    k) vânarea cerbilor, căpriorilor şi caprelor negre la hrănitori, la sărării, la goană sau cu câini gonitori;
    n) vânarea păsărilor de baltă în apropierea gurilor de apă pe timp de îngheţ, dacă suprafaţa liberă a apei
    nesituată la gura de apă este îngheţată mai mult de 70%;
    r) comercializarea de către persoane fizice a vânatului, a cărnii de vânat, a diferitelor produse de vânat sau
    a trofeelor de vânat;

  4. Poate ne explica domnul Ciobanu pe scurt, la radio aceste cifre https://www.ziarexclusiv.info/comunicate-de-presa/animalele-salbatice-pericol-actiunile-politistilor-au-scos-la-iveala-adevaruri-cutremuratoare/ si asa ne dam seama cum biciclisti care fac ture prin padurile din jurul Resitei sunt un real pericol pentru viata salbatica. Gerhard va propun sa faceti o emisiune la care sa invitati ambele parti, cu cei care foloaesc natura pt. recreere si cei care o gestioneaza. Acest Ciobanu este un “Dumnezeu”al vanatorilor pe care nimeni nu are curajul sa-l contrazica. Si va rog sa invitati si alti gestionari de fonduri de vanatoare, nu doar AJVPS CS este cel care “taie si spanzura” in domeniul vanatoare in Caras.

      • Dvs sunteti reporter la un post de radio public. Aveti obligatia sa furnizati informatie in mod obiectiv. Cine sa sune? Publicul, cele 1000-2000 de persoane care fac iesiri in padurile din zona Resita anual?

      • cine sunteţi dumneavoastră să mă trageţi la răspundere…, zic? am transmis o informaţie, pe cine deranjează nu are decât să se intereseze să afle detalii, dar tare mă tem că sunteţi implicat şi nu vă convine, asta nu este problema noastră. vă mulţumim,

  5. Nu-mi vine sa cred ce citesc, se visează noaptea mare director stand pe un fotoliu sau ce o fii și dimineata face declarării. Judet,, bogat” nu au nevoie de bani din turism, trebuie sa stau în cameră când mă duc în weekend….vomit.Sunt de acord cu moto atv dar pe noi, drumeții la pas și bicicliștii… cred ca avem o problema undeva în partea superioară a… Nu-l da nimeni afara….nu mai am voie sa plimb pe traseele marcate? sa vizitez cascadele….Nu cred, am auzit azi la știri la radio

  6. Foarte interesant ne vor amenda ca mergem in drumetie perfect de unde atata prostie la unele persoane nu pot intelege bine ca nu ii amendeaza pe vanatori pe cei care taie padurea perfect amendati-ne pe noi drumetii si lasati hotii in pace

    • puteţi merge, nu vă opreşte nimeni, doar să vă luaţi şi mizeriile pe care le faceţi cu dv acasă şi să nu vă plimbaţi ca vodă prin lobodă pe proprietatea statului, dar dacă nu citiţi corect ce scrie şi declară oamenii, nu aveţi de unde şti… vă mulţumim

      • Vaii…da cum taman de biciclisti si drumeti sa te iei, da de ala care pe langa ca pune 50 de laturi in padure, nu le verifica si gasesti caprioare in putrefactie…pe aia nu ii amendeaze,…sau pe pauri ( Romsilva, Ajvps) care lucreaza la padure si li se pare normal sa scoata si ei vreo 10 camioane de lemne…asta asa ca daca tot sor apucat de taiat, cine mai vede cat se taie,…sau ca o taiat cauciucu la taf si il lasa in padure,…sau ca bidoanele lor de ulei si benzina plutesc pe rauri…sau ca lasa mormane de gunoi acolo unde lucra…rusine…rusine…rusine…Lupu paznic la oi…

      • pentru că probabil lăsaţi gunoaie, iar prin păduri nu ai ce căuta cu bicicleta sau motocicleta, e logic…

  7. Pe vremea Împuşcatului era pădurea plină de vânat şi se circula fără probleme pe drumurile forestiere şi se făceau drumeţii şi, şi, şi.
    Acuma, cu atâta pază de la AJVPS nu mai vezi o căprioară sau vreun iepure prin pădure şi alţii sunt de vină .

  8. Deci eu la plimbare nu pot sa merg prin padurea patriei mele pentru care au luptat si murit strabunii mei….dar ei pot sa omoare animale din padure…ca doar sunt AJFPS… si ROMSILVA sau cum se mai numeste fantoma aia…poate sa dea spre taiere copacii si sa permita miilor de drujbe si TAFuri si camioane sa huruie prin padure ca doar “ei este boss de boss, face ce vrea muschiu”…cand au sa termine cu taiatul si vanatul din paduri (sa vaneze si sa taie STRICT cu scop de intrtinere) sa vina cu pretentii din astea cretine…auzi sunt interzise drumetiile…

  9. Asta e o masura numa buna sa nu ii mai deranjeze nimeni cand taie si fura padurea si cand ies ei la braconaj…ca asa se numeste ce fac…cica protocol my ass….parca e padurea lu masa…cica si drumetiile sunt interzise…sa vedem care pe care…ca le sparg gura cu constitutia…boii dracu.

      • Stai linistit ca are… nu te fa de ras….fara copaci nu mai ai padure…fara padure nu mai ai animale…deci chiar ca are. Ii arde pe ei ca se plimba lumea prin padure dar ca se taie copaci in prostie si legal si ilegal nu prea ii doare. Tu ori nu sti cat se fura si cat se castiga din afacerile cu padurile ori sti prea bine si de aia esti “mirat”. De multe ori intram pe poteci marcate (turistice) prin drumuri forestiere sau scurtaturi nemarcate(neturistice) si ii surprindeam pe “rusi” in timpul macelului…. poza… film… ziar… probleme… asta nu le convine… Ce poate strica un om in drumetie….sa fure mc de lemn? Sa sperie animale? E chiar bine daca le sperie ca le strica la criminalii astia apele de vanatoare…chiar si un atv ce poate face in comparatie cu un TAF care bate padurea cu lunile nonstop si in comparatie cu drujbele care taie si polueaza…. sa nu facem pe prostii!

      • Pai are…
        Daca nu mai exista padure, va mai exista vanat?
        Pai drujba nu deranjeaza vantul? sau distrugerea ecosistemului nu afecteaza vanatul? sau iti mai trebuie putin creier sa vezi asta?

      • Caprioarele se sperie doar de biciclete si excursionisti, de drujbe si tafuri nici vorba. Cel mai mult le place sa se incalzeasca la un foc facut din cauciuc de taf si sa lipaie niste ulei de motor.
        Ciudat cum au inceput toti sa ii dea cu interzisul acesului in padure exact cand incepe lumea sa se mire de taierile din jurul orasului.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles