[FOTO] Povestea solitarului de la Izvorul Munk

133

Turiştii care parcurg traseul foişoarelor din Munţii Cernei, din apropierea Băilor Herculane şi ajung la Izvorul Munk vor avea surpriza să întâlnească aici un locuitor permanent, care a amplasat un cort chiar lângă izvor şi trăieşte în libertatea deplină a naturii!

Mugurel Râpă a venit pe Valea Cernei dintr-un sat din apropierea municipiului Iaşi şi a ales Izvorul Munk pentru a se bucura şi a beneficia, totodată, de frumuseţea oferită de această zonă.

„Am venit la izvorul ăsta pentru că nu e foarte departe de Băile Herculane, este o apă foarte bună, mă pot duce în stânga şi în dreapta fără niciun fel de problemă… este plăcut!, ne mărturiseşte Mugurel Râpă. Şi cum locuitorul permanent al izvorului are timp liber la discreţie, nu îl lasă să treacă pe lângă el degeaba : Sunt aici de la începutul lui noiembrie 2016… În general, eu încerc să buchisesc câte o carte, este o preocupare de căpătâi de foarte mulţi ani de zile! Nu m-aş sătura niciodată să buchisesc şi mi-a părut întotdeauna rău că nu am avut posibilitatea să stau cu ochii pe paginile cărţilor!

Viaţa în natură nu este una liniştită în fiecare clipă : „Să ştiţi că pot exista, aşa, un fel de temeri… pot fi bursuci, porci mistreţi şi nu ştii ce hotărâri mai iau şi animalele astea!” Totuşi, nici oamenii nu sunt previzibili în acţiunile lor : „Într-o zi au fost nişte tineri care mai degrabă aveau poftă de zbenguială…, dar nu m-am supărat!”

Pentru Mugurel Râpă, Izvorul Munk a devenit o adevărată casă, pe care nu ar vrea să o părăsească prea curând : „Aş vrea să stau mai multă vreme! Mie îmi place să spun că acest loc este a lui Burebista… pentru că Burebista, după ştim, a trăit înaintea lui Decebal, deci înaintea lui Munk… cu multă vreme înaintea lui Munk! Îmi place foarte mulţ aerul e curaţ peisajul este extraordinar, apa este foarte bună, fagii sunt absolut minunaţi, ca toţi copacii… e foarte frumos aici”!

Paul Sever Smadu