[FOTO] Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită şi în acest an la Colegiul „Mircea Eliade” din Reşiţa

770

Motto: „O limbă diferită reprezintă o diferită viziune despre viaţă.”
Federico Fellini

Pe 20 martie,în fiecare an  este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod rcurent  limba franceză,valorile solidarității și dialogul inter-cultural care definesc francofonia. Ziua Internațională  a Francofoniei a fost aleasă pentru a marca semnarea, în anul 1970, la Niamey, Niger, a Convenției prin care a fost creată Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei- OIF. Instituită în anul  1998, de Organizația Internațională a Francofoniei, ziua a fost sărbătorită pentru prima dată de 49 de țări francofone membre.

În județul Caraș Severin această zi este marcată în mod festiv de Colegiul „Mircea Eliade” din Reșița. Referitor la programul manifestărilor acestei instituții de învățământ, profesorul de limba franceză Alina Rita Wonnerth a declarat pentru Radio Reșița:

„Anual, la 20 martie, 77 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Limba franceză este vorbită de peste 220 de milioane de oameni, iar la noi în țară cam 23 la sută dintre copii studiază această limbă și există licee în care se învață bilingv, există secții ale facultăților care au specializări cu universități din Franța și fac schimb de studenți care, obțin o diplomă dublă, deci franceza este o limbă extrem de vorbită. În timpurile moderne este a treia limbă ca și utilizare pe web.România a avut și are o relație specială cu limba franceză. Organizația Internațională a Francofoniei a decis să aleagă 10 cuvinte din literatura țărilor francofone, iar anul acesta cele 10 cuvinte sunt alese din ceea ce tinerii știu să facă cel mai bine, adică din mediul online  și este al treilea an, în care Ambasada Franței și  Institutului Francez din România, invită tinerii din școli alături de profesorii lor, la o manifestare care se cheamă  „Picnic Poetic#Haikunoi”și în cadrul căreia se fac activități între orele 12-14, postând online tot ceea ce se întâmplă.Colegiul „Mircea Eliade” este la treia participare. Am participat din primul și am fost dați ca exemplu pentru alte școli din țară.Suntem singura școală din județ care participă și mă bucur că elevilor chiar le place și anul acesta sunt și mai mulți implicați.

În acest an evenimentul ia amploare, desfășurându-se în 87 de locuri simultan.

Luni,20 martie, între orele 12-14  în curtea Colegiului „Mircea Eliade” va avea loc un picnic poetic dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei, alături de o expoziție de desene și origami,  împreună cu manifestarea “BONJOUR, LA FRANCE”!

Ne așteptăm ca după ora 14, când toate  haiku-urile făcute de copii asociate cu desenele care reprezintă imagini ale celor 10 cuvinte, să ne dați –Like- pe pagina  „Picnic Poetic #Haikunoi2017”.

Cele 10 cuvinte sunt:AVATAR,CANULAR,ÉMOTICONE,FAVORI/TE,FURETEUR/EUSE, HÉBERGER, NOMADE, NUAGE, PIRATE și TÉLÉSNOBER, toate având o semnificație în realitatea înconjurătoare pentru tinerii elevi”.

 În calitate de stat membru al OIF, din anul  1993, România celebrează la 20 martie Ziua Internaţională a Francofoniei. Evenimentul este marcat anual atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, printr-o serie de manifestări culturale şi de diplomaţie publică, care se desfăşoară în perioada martie – aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României și marcarea identităţii francofone a României, precum și a diversităţii şi valorilor francofone şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare şi, în general, publicul larg, cu accent asupra tinerilor.

Epilog: „Cel care nu cunoaşte limbi străine nu ştie nimic despre propria lui limba.”
Johann Wolfgang von Goethe

Anca Bica Bălălău