O afacere bănoasă cu cărbune vechi de 100 de ani din cea mai adâncă mină din Europa, pe Apa Sâmbetei
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 martie 2017, 15:00
După testele efectuate s-a ajuns la concluzia că reziduurile de huilă de Anina, sunt prea tari ca valoare energetică pentru termocentralele din Bosnia. Cele 1.500 de tone de praf de huilă din depozitul de reziduuri miniere identificate la suprafaţă, în curtea unei foste fabrici din oraş şi trimise în ţara vecină nu vor mai fi cumpărate de aceasta. Probele efectuate au exprimat o valoare energetică de 3.600 de kilocalorii, iar termocentrala are nevoie de cărbune cu o putere calorică de doar 2.400, a precizat pentru Radio Reşţa viceprimarul urbei Dorinel Ungureanu. În plus, bosniacii aveau de gând să cumpere şi reziduuri miniere de la Bozovici, însă acestea erau prea slabe din punct de vedere caloric, aşa că şi-au retras contractele de colaborare economice cu judeţul Caraş-Severin.
Anina este un vechi centru minier din Banat, de unde cărbunele s-a extras de peste 300 de ani. Mina din Anina, cea mai adâncă din Europa, a fost închisă în 2007, în urma unui accident de muncă, soldat cu moartea a şapte ortaci.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2006 o explozie puternică a izbucnit în puţul principal al minei, iar o scânteie de la un scurtcircuit, a aprins metanul acumulat în mină. Şapte mineri şi-au pierdut atunci viaţa, în timp ce tot atâţia colegi de-ai lor au fost grav răniţi. După acest eveniment decizia autorităţilor a fost aceea de a închide mina, lăsând oraşul care s-a construit în jurul acesteia, fără locuri de muncă. În primă fază au rămas pe drumuri 1.000 de oameni. Apoi a venit criza şi s-au închis şi fabrica de cherestea şi cea de şuruburi.
Potrivit autorităților, praful de cărbune din 1910, a fost descoperit în anul 2014 în curtea unei firme din Anina. Exploatarea intensivă a zăcământului ar asigura lejer pentru încă cel puțin un secol viaţă economică în Banatul de Munte. După închiderea minei, întreaga economie a localității cărășene s-a prăbușit. Conform statisticilor, din cei aproximativ 15.000 de locuitori, au mai rămas o treime, din care majoritatea sunt pensionari sau şomeri. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: money.ro