Apel către populaţie! Incendii devastatoare în Caraș-Severin! 300 de ha de teren au luat foc!

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul județului Caraș-Severin s-au produs 23 de incendii de vegetație uscată.

În urma acestora, peste 300 de hectare de teren sunt afectate. Cea mai afectată localitate este Carașova unde au ars 200 de hectare. Acolo nu s-au putut folosi autospecialele dincauza terenului greu accsebil, astfel că s-a intervenit cu lopeți și pliciuri, ne-a informat purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, Elena Tarla.

Cauza probabilă a incendiilor este folosirea focului în spații deschise. Focarele s-au extins în teritoriu din cauza vântului puternic. Efectivul de pompieri a fost suplimentat, astfel că în teren au acționat 120 de cadre. Incendii s-au produs în localitățile Bozovici, Divici, Berzasca, Bocșa, Soceni, Cuptoare, Vârciorova, Comorâște, Caransebeș, Secu.

În momentul de faţă se acţionează pentru stingerea a altor trei incendii de vegetaţie:
– între Reşiţa şi Dognecea – aprox. 800 mp – acţionează Detaşamentul de Pompieri Reşiţa
– între Iaz şi Var – linia de foc de aprox 1 km – acţionează Detaşamentul de Pompieri Caransebeş
– la ieşire din Berzovia către Bocşa – acţionează SVSU Bocşa.

Se face un apel către cetăţeni să renunţe la aceeastă practică de igienizare a terenurilor, deoarece provoacă o serie de efecte negative asupra solului, asupra mediului şi poate avea consecinţe grave şi asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale în cazul în care se extinde şi la gospodării.
Arderea resturilor vegetale se face cu respectarea prevederilor legale, după obţinerea permisului de lucru cu focul de la Primărie, avizului de la Garda de Mediu şi cu luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Efectuarea acestei activităţi, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

Cele mai citite

Related Articles