Între 3 și 6 luni se face închisoare în cazul schimbării ordinii constituționale

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus la Senat o propunere legislativă care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani a acțiunilor care au ca scop schimbarea ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat.
Proiectul de lege vizează completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal și pornește, potrivit lui Ciuhodaru, din nevoia de a acoperi “un vid legislativ”. Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: “Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Social-democratul argumentează, în expunerea de motive, că “România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, în condițiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorități “ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român”. De asemenea, deputatul subliniază că prin noul Cod Penal nu sunt condamnate toate formele de încălcare a articolelor 1 și 13 din Constituția României.
Tudor Ciuhodaru consideră că lipsa unor măsuri care “să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.
Deputatul PSD face în cele din urmă referire la evenimentele de la Targu Mureș în care s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc și menționează că acestea impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.
“Evenimentele de la Târgu Mureș, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes și Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementam faptul că, în România, libertatea, democrația, dreptul de mișcare și liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”, a conchis Tudor Ciuhodaru.

De același autor

Related Articles