Acuzaţii grave la un centru de plasament din vestul ţării: Educatorii agresează copiii şi fură mâncarea

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a început o anchetă la Centrul de Plasament din Lugoj, după ce mai mulţi copii au lansat acuzaţii grave la adresa educatorilor şi a conducerii instituţiei.

Centrul de Plasament nr. 1, de pe strada Bocşei din Lugoj, se confruntă cu un imens scandal generat de tinerii asistaţi, care acuză conducerea şi educatorii unităţii de rele tratamente aplicate minorului. Cei care ar trebui să aibă grijă de minorii instituţionalizaţi sunt acuzaţi că fură mâncarea şi banii din alocaţii.

Scânteia, care a generat toate aceste acuze, a pornit de la o banală bătaie cu bulgări. Doi dintre elevii centrului au fost bătuţi de educatori, pe motiv că au făcut scandal în oraş, aruncând cu zăpadă către un şofer aflat în trafic.  Reacţia unuia a fost extremă, acesta începând să spargă geamurile centrului, fiind necesară intervenţia educatorului de serviciu.

Pedagogul a sunat la 112, la faţa locului deplasându-se un echipaj de la Poliţie şi unul de la Ambulanţă. Copilul a fost ridicat cu forţa şi dus la spital. Intervenţia poliţiştilor nu a fost una relaxată, tânărul fiind luat pe sus şi dus la maşina salvării.

Apariţia şi intervenţia poliţiştilor au inflamat spiritele, iar copiii au început să acuze modul în care sunt trataţi, atât de către conducerea centrului de plasamenţ cât şi de poliţiştii chemaţi să intervină.

”Totul a pornit de la o joacă în centrul oraşului, între doi copii. Unul a lovit din greşeală pe cineva, care apoi a venit în centru şi a început să îl bată pe copilul vinovaţ fără ca educatorul să intervină. Apoi educatorul l-a dus în centru, unde a început să-i vorbească urât şi să să-l bată. A venit poliţia! I-am întrebat de ce nu îl i-a la rost pe agresor şi au spus că nu este treaba mea. Nu este prima oară când suntem bătuţi de educatori. Şi eu am luat bătaie. Cu un suport de la dulap, cu parul”, a declarat unul dintre copii.

Al doilea tânăr implicat în scandal s-a ales cu un traumatism la nivelul feţei, în urma corecţiei aplicate, motiv pentru care a fugit din centrul de plasament. Acuzele merg şi spre directorul instituţiei, Oana Lungulescu Tyukodi, care, în opinia nemulţumiţilor, tolerează comportamentul agresiv al educatorilor.

”Doamna directoare are nişte prieteni foarte buni la Poliţie şi Jandarmerie. De câte ori s-au întâmplat astfel de cazuri, le-a dat numărul privat să o contacteze, să nu se sune la 112. Împreună cu educatorii care ne bat, face presiuni pentru a nu divulga ceea ce se întâmplă în centru”, a declarat un alt copil instituţionalizat. (Ion Moldovan)

Cele mai citite

Related Articles