Facilităţi pentru bănăţenii care doresc să cumpere pământ. În vest preţul mediu al hectarului a ajuns la 5.000 de euro

Un procent de garantare mărit de la 50 la 80 la sută pentru fermierii care solicită credite bancare pentru achiziționarea de teren agricol este una dintre măsurile cuprinse într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.

Sunt garantate împrumuturi de până la trei milioane de euro, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă care îşi mai propune şi facilitarea accesului fermierilor la credite și microcredite ce pot oferi premisa accesării, din toamna acestui an, a unor măsuri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, pentru a creşte semnificativ gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României pentru agricultură și spațiul sătesc.

În sistemul bancar, valoarea unor categorii de terenuri agricole luate în garanție este evaluată la circa 40 la sută din valoarea de piață a acestora, după cum se arată în proiectul ordonanței de urgență. După intrarea în vigoare a noului act normativ, se va modifica Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 43/ 2013, propunându-se și eliminarea definiției fermei de familie, a reglementării exclusive a susținerii acestora, precum și lărgirea accesului la credite garantate și pentru alte categorii de beneficiari, inclusiv pentru întreprinzătorii din domeniul acvaculturii.

În Banat, piaţa funciară aproape a explodat, pentru că există o adevărată foame după pământ. Preţurile actuale ale pământului arabil sunt duble faţă de acum doi ani. În cazurile excepţionale s-a ajuns chiar şi la 10.000 de euro pentru hectarul de teren agricol.

În zona de Vest, unde există cel mai fertil pământ, preţul mediu al hectarului a ajuns la aproximativ 5.000 de euro, în timp ce în palte judeţe, acesta se situează între 3.500 şi 4.000 de euro.

Sursa: renasterea.ro

Cele mai citite

Related Articles