[FOTO] Gong final… la Festivalul Internaţional de Teatru “Scena ca o stradă”

Cortina a fost trasă, în această seară, asupra celei de-a treia ediţii a Festivalului-din acest an internaţional-Scena ca o stradă.

Când, în urmă cu trei ani, Dan Mirea – directorul artistic al Teatrului de Vest, a venit cu această idee, puţini au crezut că în Reşiţa se poate organiza aşa ceva sau că se vor găsi suficienţi spectatori, astfel încât sala teatrului să nu fie jenant de goală. “Nebunia” lui, desigur, nu doar că a prins în urbea de pe Bârzava, dar a fost aşteptat cu nerăbdare, dovadă că toate abonamentele dar şi biletele la cele 22 de spectacole au fost vândute chiar de la început. Au fost spectacole diverse, de la comedie la dramă, prezentate de trupe de teatru din toată ţara. Iar festivalul a crescut, nu doar  în  calitate ci şi in diversitate, deoarece pe lângă cele două reprezentaţii de seară, au avut loc şi mai multe evenimente după-amiaza. Prin acest festival, teatrul reşiţean a intrat din nou pe harta localităţilor culturale ale ţării  şi în circuitul teatral de elită.

Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu un spectacol al trupei din Reşiţa, la fel de grandios ca şi cel din prima zi, “Migraaaaanţi”, de Matei Vişniec, regia Ovidiu Caiţa! Este vorba de piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, un spectacol radiografie a descompunerii umane într-un spaţiu închis în chingile terorii psihice. Scrisă la începutul anilor 60, această piesă de teatru poartă cu ea rănile ororilor războiului, dar si demenţa unei lumi în degradare, al cărui medicament nu s-a inventat încă pentru a o salva de la autoflagelare.

Un eveniment cultural care s-a încheiat în aplauzele oficialităţilor judeţene şi locale: preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, şi primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.

Această ediţie a fost una extrem de generoasă din punct de vedere al diversităţii spectacolelor, dar si al manifestărilor care au dat un plus de valoare-lansări de carte, workshopuri, Ziua Cititului Împreună, In Memoriam George Drăgulescu. (Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles