Portul popular tradiţional promovat în stațiunea Băile Herculane

967

Costumul tradițional va fi sărbătorit vineri 17 februarie pe Valea Cernei, printr-o manifestare  – BALUL PORTULUI POPULAR – care în acest an a ajuns la cea de-a 8-a ediţie.

Sunt aşteptaţi să participe invitaţi din diferite zone ale ţării, care vor purta costumul popular specific zonei etnofolclorice din care vor veni la acest eveniment.

Anul acesta venim cu o noutate şi mă refer la faptul că, pe lângă muzica tradiţională care este de un înalt nivel, la intrarea în restaurant vom avea pregătit un stand cu port popular, avem pe cineva care vine şi expune port popular din Banat!“, ne-a precizat Vetuţa Orza – organizatorul evenimentului. La această manifestare sunt aşteptaţi invitaţi din toate zonele ţării, din Săvârşin, Rm Vâlcea, Timişoara, Caransebeş, Orşova, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Bucureşti şi, desigur, din zona Băilor Herculane.

La fiecare ediţie există o condiţie obligatorie de participare la această manifestare! “Toată lumea s-a obişnuit: fără port popular, indiferent din zona din care provii, nu poţi să intri în sală! Avem semnale că vor fi costume de Vâlcea, din Oltenia, avem costumaţie săsească în sală, din fosta Iugoslavie, o ţinută de la Caraşova – croată, deci semnalele sunt din toate zonele că vor fi costumaţii pe măsură!“, ne-a declarat Vetuţa Orza.

Organizarea acestui bal al portului popular în staţiunea de pe Valea Cernei are un dublu rol, ne spune organizatorul evenimentului : “În primul rând ne propunem promovarea tradiţiei, promovarea costumului popular şi, până la urmă, copiii noştri să ştie ce înseamnă tradiţia şi costumul popular, să ştie fiecare să îşi cunoască obiceiurile şi, de fapt, de unde am plecat! Copiii sunt foarte receptivi şi sunt dornici să se îmbrace în costum popular! Şi nu în ultimul rând, vrem să promovăm un pic staţiunea, pentru că – vedeţi! – dacă turişti sunt din toate părţile vor fi şi cazări, deci va fi un weekend reuşit până la urmă şi va fi bine pentru toată lumea!”

Paul-Sever Smadu