Pădurile din Caraş-Severin riscă să dispară, în timp ce autorităţile susţin că tăierile ilegale nu sunt un fenomen

235

În Caraş-Severin se taie ilegal mai mult lemn, dosarele penale s-au înmulţit şi a crescut numărul şi valoarea amenzilor. La nivelul întregului judeţ se constată deficienţe în asigurarea cu pază a fondului forestier, cu toate că prin lege se stipulează obligativitatea ca deţinătorii de pădure să încheie contract de pază şi administrare. De asemenea, se constată că, unele primării nu îşi mai achită contravaloarea pazei către ocoalele silvice motivând insuficiența fondurilor financiare şi în această situaţie există riscul rezilierii contractelor şi implicit a comiterii de infracţiuni, spune şeful Poliţiei din Caraş-Severin, comisar şef Viorel Avram.

„Anul trecut, au fost aplicate 310 sancţiuni contravenţionale (+86), în valoare de 536,74 mii RON şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 1196.65 mc material lemnos (+68,98 mc.), dintre care 503.79 mc. faptic și 692,86 mc. valoric. În ceea ce priveşte dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, anul trecut au fost înregistrate 223 de dosare penale la care s-au adăugat alte 291, rămase în lucru din anii trecuţi. De menţionat este faptul că, în această perioadă a crescut numărul dosarelor penale înregistrate din oficiu, de la 69 la 95 (+26)”.

Cu alte cuvinte, s-au înregistrat creşteri la toţi indicatorii, dar autorităţile susţin în continuare că în Caraş-Severin nu există un fenomen pe linia infracţionalităţii silvice.

(Sebastian Dragomir)